Skip to content
Government and ministries

Meriteollisuuden kasvuohjelmalle jatkorahoitusta vuodelle 2016

Työ- ja elinkeinoministeriö
15.6.2016 8.30
Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt jatkorahoitusta meriteollisuuden kasvuohjelmalle vuodelle 2016. Team Finland Maritime and Offshore from Finland -kasvuohjelma auttaa suomalaisyrityksiä pääsemään kiinni kansainvälisiin laivahankkeisiin.

Kasvuohjelman tavoitteita ovat Suomen meriklusterin 10 prosentin liikevaihdon kasvu, viennin 10 prosentin kasvu, 400 työpaikan syntyminen ja kolme ulkomaista investointia Suomeen. Ohjelmaa on tarkoitus toteuttaa vuosina 2015-2017. TEM myönsi Finpro Oy:lle ohjelman toteutukseen nyt 516 000 euroa. Ohjelman ensimmäisen toimintavuoden rahoitus oli 956 000 euroa.

- Suomalaisen meriteollisuusosaamisen vahvuutena on monipuolisuus. Vahvimmat kärjet ovat risteilyalukset, jäänmurtajat, jäissä kulkevat alukset sekä alihankintatyöt, suunnittelu ja järjestelmätoimitukset näihin alustyyppeihin. Alan globaalit näkymät ovat Suomen kannata lupaavia ja paljon positiivisempia kuin miltä muutama vuosi sitten näytti, toteaa elinkeinoministeri Olli Rehn.

Suomalaisilla yrityksillä on merkittävä kasvun mahdollisuus, sillä käynnissä on korkeasuhdanne risteilyrakentamisessa, vilkas risteilyalusten korjausrakentaminen, risteilymatkustamisen kasvu Aasiassa ja USA:ssa, vilkas arktisen teknologian ja jäänmurtajien rakentaminen. Toimialan innovaatioita ovat uudet laivasovellutukset, joita ovat kehittäneet myös suomalaiset ICT-, big data-, esineiden ja asioiden internet- sekä satelliittiseuranta-alan yritykset.

Yritysten haasteena ovat globaalit ja monimutkaiset hankintaketjut, joissa suomalaisten yritysten on vaikea löytää projektit, asiakkaat ja päättäjät. Ohjelman avulla moni projekteihin pyrkivä yritys voi päästä niihin mukaan ja saada uutta liikevaihtoa maailmalta. Kasvuohjelmassa on 14 kohdemarkkinaa, joista pääkohteina ovat Saksa, Norja, Ranska, Kiina, Japani ja Venäjä.

Finpro Oy:n  arvion mukaan suomalaisille sopivien uusien laivatilausten globaali kokonaisarvo esisopimukset mukaan lukien nousee seuraavan 10 vuoden aikana yli 70 miljardiin euroon. Uudet laivatilaukset ja laivojen muutostyöt tarjoavat merkittäviä mahdollisuuksia myös suomalaiselle meriteollisuudelle ja sen alihankintaketjulle. Ala on harvoja vientialoja, joiden liiketoiminta Venäjällä on jatkunut pakotteista huolimatta.

Finpron tiedote 15.6.: Lähivuosina yli 70 miljardilla laivatilauksia - suomalaisyritykset mukana rakennustöissä ympäri maailmaa

Lisätiedot:

elinkeinoministerin erityisavustaja Jannika Ranta, puh. 050 340 2250

neuvotteleva virkamies Janne Peltola, TEM, puh. 029 50 64132

neuvotteleva virkamies Natalia Härkin, TEM, puh. 029 50 49016

Back to top