Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

OP Ryhmä välittäjäksi Suomea koskevaan ESIR-takausohjelmaan

Arbets- och näringsministeriet
30.3.2016 10.30
Tiedote
Euroopan investointirahasto (EIR) ja OP Ryhmä allekirjoittivat 30.3.2016 ensimmäisen Suomea koskevan takausohjelman, joka hyödyntää Euroopan strategisen investointien rahastoa (ESIR). ESIR-rahoitus on osa EU:n investointiohjelmaa jolla edistetään kestävää talouskasvua ja kilpailukykyä.

EIR:n ja OPn allekirjoittama takaus koskee yhteensä 150 miljoonan euron yrityslainoja. OP Ryhmä voi myöntää takauksen alaisia lainoja 180 toimipisteensä kautta Suomessa, mutta myös Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Lainoja myönnetään innovatiivisille pk- ja mid cap -yrityksille, joiden henkilömäärä on alle 500.

- OP Ryhmä on ensimmäinen ESIR-rahoituksen välittäjäorganisaatio Suomessa. Sen neuvottelema takausohjelma osoittaa, että ESIR on konkreettinen apuväline edistää yritysten, tässä tapauksessa innovatiivisten pk-yritysten kehitystä, investointeja ja kasvua. Uskon, että OP Ryhmän esimerkki lisää kiinnostusta tähän uuteen rahoitusmahdollisuuteen, toteaa elinkeinoministeri Olli Rehn.

- Pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on keskeinen rooli Suomen talouden saattamisessa takaisin kasvu-uralle. Meillä on merkittävä määrä yrityksiä, joilla on potentiaalia kasvattaa toimintaansa ja synnyttää uusia työpaikkoja. ESIR-rahoituksen avulla yritykset voivat nyt saada edullista rahoitusta innovaatioihin ja tuotekehitykseen. Suomen talous tarvitsee positiivisia signaaleja. Olen iloinen siitä, että OP on valittu ensimmäiseksi ESIR-välittäjäpankiksi Suomessa, OP Ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen toteaa.

EIR:n ja OP:n allekirjoittama InnovFin-takausohjelma (InnovFin = EU Finance for Innovators) on ESIRin kolmas Suomea koskeva rahoitusratkaisu. ESIR-rahoitusta on saatu aiemmin Metsä Fibren Äänekosken biojalostamolle 75 miljoonaa euroa ja Open Ocean-pääomasijoitusrahaston lisäpääomitukseen 30 miljoonaa euroa.

ESIR on merkittävä uusi rahoitusmahdollisuus pyrittäessä kääntämään investoinnit uuteen nousuun Suomessa. Talouskasvu ei voi käynnistyä ennen kuin investoinnit, nimenomaan yrityssektorin investoinnit saadaan liikkeelle. Yksityisen sektorin investoinnit Suomessa ovat vähentyneet muuta Eurooppaa selvästi enemmän - jopa 30 % vuoteen 2007 verrattuna.

- Rahaston käyttö ei ole Suomessa edistynyt lupaavan alun jälkeen toivotulla tavalla. Hankkeiden omistajat ovat olleet varovaisia epävarmassa talouden tilanteessa. Kilpailukyvyn parantamista koskevien ratkaisujen edistyminen yhdessä työmarkkinoilla käynnistyneen neuvottelun kanssa toivottavasti rohkaisee investoinnit liikkeelle, sanoo ministeri Rehn.

- Olen pyrkinyt aktivoimaan myös TEM-konsernin tärkeitä toimijoita, Finnveraa, Tekesiä ja Teollisuussijoitusta hakemaan itselleen sopivan roolin ESIR-rahoituksen välittämisessä Suomeen. Syksyllä asetettu tavoite kanavoida Suomeen vähintään miljardi euroa ESIR-rahoitusta sen eri muodoissa on edelleen voimassa, Rehn toteaa.

Ministeri Rehnin puhe 30.3. tiedostustilaisuudessa

Ministeri Rehnin esityskalvot 30.3.2016 tiedotustilaisuudessa 3003_OR_kalvot (pdf) (205.9 KB)

Tiedotustilaisuus on katsottavissa tallenteena osoitteessa www.vn.fi/live


Aiheesta OP-ryhmän verkkopalvelussa

Aiheesta ja tiedotustilaisuudesta Euroopan komission Suomen-edustuston sivuilla

 

Lisätiedot:

neuvotteleva virkamies Jussi Yli-Lahti, puh. 050 396 1072

OP Viestintä, puh. 050 523 9904

Tillbaka till toppen