Stödområden

Det förekommer skillnader mellan regionerna i fråga om hurdana möjligheter där finns för företagsverksamhet. Arbetskraft och övriga resurser är ojämnt fördelade. Statsrådet kan utse landets svagast utvecklade områden till stödområden. I stödområdena kan nivån på understöd som beviljas för företags investeringar vara högre än i övriga landsdelar. Stödet beviljas av närings-, trafik- och miljöcentralerna.

Stödområdena fastställs inom ramen för de kriterier som EU har ställt upp. De viktigaste kriterierna är befolkningstäthet, BNP och arbetslöshetsgrad samt vissa geografiska särdrag.

Stödområden och stödnivåer under perioden 2022–2027

Statsrådets förordning om stödområden enligt lagen om utveckling av regionerna och förvaltning av Europeiska unionens regional- och strukturpolitik åren 2022–2027 (467/2022), som trädde i kraft den 22 juni 2022, fastställer stödområdena I och II i Finland till stödområdet. 

Stödområde I omfattar alla kommuner inom Östra och Norra Finlands storområde, det vill säga i landskapen Södra Savolax, Norra Savolax, Norra Karelen, Mellersta Österbotten, Lappland, Kajanaland och Norra Österbotten. Stödområde I omfattar dessutom Imatra, Parikkala, Rautjärvi och Ruokolax i landskapet Södra Karelen och Miehikkälä och Vederlax i landskapet Kymmenedalen. 

Stödområde II omfattar kommunerna Jämsä, Joutsa, Luhanka, Keuru, Multia, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Kyyjärvi, Pihtipudas, Saarijärvi och Viitasaari i landskapet Mellersta Finland, kommunerna Alavo, Kuortane, Etseri, Alajärvi, Evijärvi, Lappajärvi, Soini och Vindala i landskapet Södra Österbotten, kommunerna Gustav Adolfs, Heinola, Padasjoki och Sysmä i landskapet Päijänne-Tavastland och kommunerna Kuhmois, Juupajoki och Mänttä-Vilppula i landskapet Birkaland.

Stödområdena

Maximala stödnivåer

Stödområden Små
företag
Medelstora
företag
Stora 
företag
Stödområde I 40 % 30 % 20 %
Stödområde II 35 % 25 % 15 %
Områden utanför stödområdena 
(Stödområde III)
20 % 10 %  

Ytterligare upplysningar: hanna-maria.urjankangas(at)gov.fi