EU:s finansierings- och utvecklingsinstrument för städer
Stöd för hållbar utveckling i städerna
Inom ramen för EU:s sammanhållningspolitik perioden 2021–2027 ska minst åtta procent av ERUF-medlen i varje medlemsstat investeras i prioriteringar och projekt som städerna själva väljer för att främja en hållbar stadsutveckling. I Finland har denna finansiering för hållbar stadsutveckling (den så kallade SUD-finansieringen) enligt artikel 11 i Europeiska regionala utvecklingsfonden styrts till att stödja städernas ekosystemavtal som syftar till hållbar stadsutveckling genom främjande av innovationsverksamhet. Syftet med ekosystemavtalen är att stärka ekosystemen för innovation, dvs. den utveckling av innovationsverksamheten som baserar sig på samarbetsnätverk.
I Finland bildar ekosystemavtalen tillsammans den nationella planen för hållbar stadsutveckling (SUD Strategies) med tanke på hållbar stadsutveckling inom ramen för EU:s regional- och strukturpolitiska program. I EU-sammanhang kallas städer som får finansiering från ERUF-fonden, så kallad SUD-finansiering, också artikel 11-städer och ekosystemavtalet kallas SUD-strategin.
- Ekosystemavtal | tem.fi
- EU:s SUD-finansiering – Europeiska kommissionen
- Artikel 11-städer | European Urban Iniative
Mer information: Olli Voutilainen, specialsakkunnig, olli.voutilainen(at)gov.fi och Mika Pikkarainen, konsultativ tjänsteman, mika.pikkarainen(at)gov.fi
EU:s initiativ för hållbar stadsutveckling (EUI)
EU:s initiativ för hållbar stadsutveckling (European Urban Initiative, EUI) finansieras med medel ur Europeiska kommissionens regionala utvecklingsfond och syftet med initiativet är att främja en hållbar stadsutveckling i Europa. Genom initiativet stöds myndigheterna i städer och stadsregioner av alla storlekar när det gäller
- Innovativa åtgärder,
- Kapacitetsutveckling (inbördes utvärdering och sparring mellan städerna) och
- Produktion och spridning av stadsinformation (Portico-plattformen för stadsinformation).
I varje medlemsland har det inrättats en nationell kontaktpunkt för stadsutveckling (Urban Contact Point, UCP) för att stödja genomförandet av initiativet. I Finland är kontaktpunkten placerad vid arbets- och näringsministeriet och den har i uppgift att dela information om de möjligheter till finansiering och utveckling som EUI och andra EU-instrument för stadsutveckling erbjuder. Kontaktpunkten erbjuder information på de nationella språken och sporrar finländska städer att delta i stadsutvecklingen.
I och med verksamheten skapas ett nätverk för hållbar stadsutveckling som omfattar hela EU. I nätverket kan de europeiska städerna dela med sig av bästa praxis och lära sig av varandra.
- EU:s initiativ för hållbar stadsutveckling | European Urban Initiative
- Nationell kontaktpunkt för stadsutveckling | European Urban Initiative
- Portico-plattformen för stadsinformation | European Urban Initiative
Mer information: Mervi Hemminki
kontaktpunkten för stadsutveckling, arbets- och näringsministeriet, mervi.hemminki(at)gov.fi, 0295 047 096 / 050 564 99786
URBACT-programmet – europeiska städer utbyter erfarenheter och lär sig av varandra
URBACT IV (2021–2027) är ett program för samarbete mellan regionerna och finansieras av EU. Programmet stöder nätverksbildning och erfarenhetsutbyte mellan europeiska städer. Programmets centrala verksamhetsidé är en integrerad och hållbar stadsutveckling som sker kring olika teman.
Städer och andra organisationer inom offentliga sektorn från EU-länderna, Norge, Schweiz, och de länder på västra Balkan som förhandlar om medlemskap (Albanien, Bosnien-Hercegovina, Montenegro, Nordmakedonien och Serbien) kan delta i URBACT-programmet. Den nationella infopunkten för programmet är centret för region- och kommunforskning Spatia vid Östra Finlands universitet. URBACT-programmet kompletterar EU:s initiativ för hållbar stadsutveckling (EUI).
Inom ramen för programmet finansieras tre olika typer av nätverk:
- Action plan Networks: utarbetande av handlingsplaner för att finna lösningar på stadens egna utvecklingsfrågor
- Transfer Networks: spridning av god praxis till de städer som deltar i nätverket
- Innovation Transfer Networks: stadsnätverk för att utveckla investeringsplaner på grundval av resultaten från initiativet Urban Innovation Actions.
Mer information: Olli Voutilainen, specialsakkunnig, olli.voutilainen(at)gov.fi