Det nationella genomförandet av EU:s förordning om artificiell intelligens

Syftet med EU:s förordning om artificiell intelligens är att säkerställa att de system för artificiell intelligens som släpps ut på marknaden och tas i bruk inom EU inte äventyrar människors hälsa, säkerhet eller grundläggande fri- och rättigheter. I förordningen regleras AI-systemen på basis av de risker de medför. Mycket skadliga sätt att använda artificiell intelligens förbjuds och skärpta krav ställs på vissa system för artificiell intelligens som klassificeras som högrisksystem.

En arbetsgrupp som bereder det nationella genomförandet av EU:s förordning om artificiell intelligens inledde sitt arbete den 29 april 2024. Arbetsgruppen har till uppgift att bedöma vilken nationell lagstiftning AI-förordningen förutsätter samt att bereda ett förslag till lagstiftning om det nationella genomförandet av AI-förordningen. Arbetsgruppens mandatperiod är 29.4.2024–30.6.2026.

EU-förordningen trädde i kraft den 1 augusti 2024. Förordningen genomförs stegvis i enlighet med olika övergångstider och innehåller olika tidsfrister för medlemsstaterna. Om inte något annat föreskrivs, börjar förordningen tillämpas 24 månader efter att den trätt i kraft.

Genom förordningen om artificiell intelligens inrättades också EU:s råd för artificiell intelligens, som ger råd och bistår kommissionen och medlemsstaterna i syfte att främja en konsekvent och verkningsfull tillämpning av förordningen. Till Finlands representant i rådet utsågs i juni 2024 enhetsdirektör, trafikrådet Maria Rautavirta från kommunikationsministeriet och till ersättare konsultative tjänstemannen Antti Helin från finansministeriet. Rådet har undergrupper till vilka medlemsstaterna har utsett sina företrädare. Finlands representanter hittar du här.

Myndigheter som skyddar de grundläggande fri- och rättigheterna enligt AI-förordningen

I artikel 77 i AI-förordningen föreskrivs det om de myndigheter som skyddar de grundläggande fri- och rättigheterna i samband med användningen av AI-system med hög risk.

Vid behov får den myndighet som skyddar de grundläggande fri- och rättigheterna inom sin jurisdiktion begära att marknadskontrollmyndigheten genom tekniska medel utför testning av systemet för artificiell intelligens för att utreda om skyldigheterna enligt den unionsrätt som skyddar de grundläggande fri- och rättigheterna har överträtts. 

AI-förordningen föreskriver att medlemsstaterna ska offentliggöra en förteckning över de myndigheter som skyddar de grundläggande fri- och rättigheterna. Förteckningen ska också anmälas till kommissionen och övriga medlemsstater och hållas uppdaterad. 

I Finland skyddar följande myndigheter de grundläggande fri- och rättigheter som avses i AI-förordningen:

Ytterligare information:

Lasse Laitinen, specialsakkunnig, tfn 0295 047 162, [email protected]
Maria Hauptmann, ledande sakkunnig, tfn 0295 047 019, [email protected]