Regeringen Orpos åtgärder för arbetsrelaterad invandring
Finlands framgång och internationella konkurrenskraft baserar sig på hög kompetens. Det råder dock brist på kompetent arbetskraft på arbetsmarknaden. Inhemska arbetslösa arbetssökande behöver sysselsättas och därtill behövs arbetsrelaterad invandring.
Utvecklingen av den arbetsrelaterade invandringen fortsätter även under denna regeringsperiod. Arbetskraften kompletteras i första hand från länder inom EU/EES, och dessutom främjas internationell rekrytering från tredjeländer. Nedan finns information om regeringens åtgärder och hur de framskrider.
Finland behöver internationell arbetskraft för att svara på efterfrågan på arbetsmarknaden och bristen på kompetent arbetskraft. Arbetet med att utveckla den arbetsrelaterade invandringen fortsätter även under denna regeringsperiod för att Finland ska vara en attraktiv plats för internationella experter att arbeta och bygga upp sina liv.
Regeringen satsar på att främja arbetsrelaterad invandring på många sätt. Med det förnyade programmet Talent Boost främjar regeringen tillgången till experter, satsar på Finlandsbilden och gör uppehållstillståndsprocesserna smidigare. När det gäller internationell rekrytering riktas åtgärder effektivt in på Indien, Brasilien, Vietnam och Filippinerna med hjälp av en ny partnerskapsmodell för att öka antalet rekryteringar som lämpar sig för behoven. Regeringen bereder också ett åtgärdsprogram för bekämpning av arbetsrelaterad exploatering för att den finländska arbetsmarknaden ska vara trygg för alla.
Finland vill behålla de experter som flyttar hit och som redan bor här samt deras familjer. Det centrala är att arbetstagare som flyttar till Finland från utlandet känner sig välkomna och snabbt upplever sig vara en del av samhället.
Regeringen utreder och främjar faktorer som påverkar detta. Hittills har man identifierat att det är värt att satsa på smidiga banktjänster, småbarnspedagogik på engelska och tillgång till undervisning i de inhemska språken. Samtidigt stärks det finländska arbetslivets öppenhet och förmåga att utnyttja kulturell mångfald i enlighet med regeringens meddelande om likabehandling, jämställdhet och icke-diskriminering som publicerades på hösten 2023.
Finlands framgång och internationella konkurrenskraft baserar sig på hög kompetens. Det råder dock brist på kompetent arbetskraft på den finländska arbetsmarknaden.
Ett viktigt sätt att svara på arbetsgivarnas brist på personal är att främja arbetsrelaterad invandring. Under 2000-talet är det endast invandring som fått befolkningen i arbetsför ålder att öka i Finland. Internationella experter stöder också finländska företags tillväxt och internationalisering, innovationer och investeringar i Finland. Effektiva åtgärder behövs eftersom Finland konkurrerar om toppexperter med andra länder.
Arbetskraftsinvandringen är ytterst viktig med tanke på den ekonomiska tillväxten och tryggandet av servicen i Finland. Vistelse i Finland på grund av arbete grundar sig på rätten och skyldigheten att arbeta.
Regeringen genomför flera åtgärder, bland annat förbinds uppehållstillstånd på grund av arbete starkare med arbete än för närvarande, övervakningen av arbetsrelaterad invandring utökas och missbruk i anslutning till den motverkas.
Samtidigt gör regeringen det smidigare att få arbetskraft som lämpar sig för arbetsgivarnas behov bland annat genom att påskynda tillståndsprocesserna och rikta resurser till internationell rekrytering från utvalda länder (Indien, Brasilien, Vietnam och Filippinerna).
Regeringen stärker den arbetsrelaterade invandringen särskilt när det gäller högutbildade samt social- och hälsovårdsbranschen, exportindustrin och säsongsarbetare. Dessutom prioriteras arbetstagare inom sådana branscher där det verkligen kan konstateras råda brist på arbetskraft. Lägesbilden på arbetsmarknaden och de bransch- och regionspecifika behoven inom den internationella rekryteringen följs upp kontinuerligt och åtgärderna riktas in utifrån denna information.
Arbetskraften kompletteras i första hand från EU/EES-området. Arbetskraftsinvandringen från tredjeländer koncentreras till högskoleutbildade och arbetstagare inom branscher där det verkligen kan konstateras råda brist på arbetskraft.
Samarbetet inom internationell rekrytering utvecklas tillsammans med Indien, Brasilien, Vietnam och Filippinerna i enlighet med regeringsprogrammet. Dessutom pågår många åtgärder som gör den internationella rekryteringen smidigare oberoende av ursprungsland. Exempel på sådana är den nationella telefonrådgivningen för arbetsgivare, målsättningen att handläggningstiden för uppehållstillstånd ska vara högst en månad och den informativa webbplatsen Work in Finland.
Högutbildade specialsakkunniga är en av målgrupperna för regeringens internationella rekrytering, och bland annat näringslivet har uttryckt ett behov av att få specialsakkunniga till Finland. Regeringens mål är bland annat att starta en expressfil som tar en vecka, så att toppexperter kan få uppehållstillstånd ännu snabbare än i dag. Se även frågan Hur främjar regeringen utländska arbetstagares vistelse i Finland?
Regeringen har som mål att ingripa i utnyttjandet av utländsk arbetskraft på ett övergripande och effektivt sätt. Åtgärder behövs i utreseländerna, som en del av processerna för uppehållstillstånd samt i övervakningen efter inresan och i myndighetssamarbetet. Åtgärdsprogrammet blev klart i februari 2024 och verkställandet av det följs upp under hela regeringsperioden.
Tidtabell och mål för åtgärderna för arbetsrelaterad invandring
I denna tabell har vi samlat regeringens viktigaste projekt för arbetsrelaterad invandring samt information om tidtabellen och målen för dem.
Åtgärd | Tidsplan | Mål |
---|---|---|
Talent Boost 2023–2027 | Programmet blev klart i november 2023, genomförande under hela regeringsperioden. | Tillgången till experter främjas, satsningar görs på Finlandsbilden, uppehållstillståndsprocesserna görs smidigare och kvarhållningskraften förbättras. |
Åtgärdsprogram för att förebygga och bekämpa utnyttjande av arbetskraft | Programmet blev klart i februari 2024, uppföljning under hela regeringsperioden. | Förebyggandet och bekämpningen av utnyttjande av arbetskraft effektiveras. |
Utredning om faktorer som påverkar kvarhållningskraften och främjandet av den | Utreds och främjas under regeringsperioden. | Faktorer som påverkar kvarhållningskraften utreds och främjas i ett omfattande samarbete med intressentgrupperna. |
Modell med riktad arbetskraftsinvandring från utvalda länder utifrån internationella partnerskap | Genom hela regeringsperioden. | Statens utreselandsåtgärder sammanställs till en modell som stöder etisk och smidig rekrytering. |
Inkomstgräns för uppehållstillstånd för arbetstagare | Gränsen på 1 600 euro skulle träda i kraft 1 januari 2025. | Det säkerställs att de som kommer till Finland klarar sig på sin lön. Transparensen ökar när inkomstgränserna i fortsättningen regleras genom förordning. |
Utredning om inkomstgränsernas inverkan på tillgången på arbetskraft | Publicerad i juni 2024. | Effekterna av inkomstgränserna för arbetsrelaterade tillstånd på tillgången på arbetskraft och en lämplig nivå för gränserna utreds. |
Regeln om tre månaders arbetslöshet | Regeringen gav sin proposition den 17 oktober 2024. Ändringarna avses att träda i kraft 1 april 2025. | Det arbetsrelaterade uppehållstillståndet får en starkare koppling till arbetet, rätten att arbeta utvidgas till andra branscher där brist på arbetskraft råder. |
Uppbyggnad av ett servicesystem för internationell rekrytering | Reformen träder i kraft till fullo 2025, statliga tjänster erbjuds redan nu. | Staten och kommunerna främjar tillsammans internationell rekrytering när sysselsättningstjänsterna förnyas 2025. Business Finlands och KEHA-centrets gemensamma verksamhet Work in Finland stöder redan nu den internationella rekryteringen på riksnivå. |
Mer:
- Work in Finland för arbetsgivare
- Talent Boost
- Migrationsverket: När du kommer till Finland att arbeta
- Guide på flera språk: arbete i Finland