Reformen av arbets- och näringstjänsterna 2024
Vid halvtidsöversynen våren 2021 beslutade statsminister Sanna Marins regering att överföra arbets- och näringstjänsterna till den lokala nivån. Detta har att göra med regeringsprogrammets sysselsättningsmål och stärkandet av kommunernas ansvar för sysselsättningstjänsterna. Statsminister Petteri Orpos regering genomför reformen.
Målet med reformen är en servicestruktur som på bästa möjliga sätt främjar snabb sysselsättning och ökar arbets- och näringstjänsternas effektivitet, tillgänglighet, resultat och mångsidighet.
Varför överförs arbets- och näringstjänsterna till kommunerna?
Överföringen till kommunerna gör att tjänsterna kommer närmare kunderna. När samma anordnare ansvarar för sysselsättningstjänsterna, kommunens utbildningstjänster och näringstjänsterna stöder de bättre målen för snabb sysselsättning. Kommunerna har goda förutsättningar att erbjuda kunderna målinriktade tjänster som lämpar sig för behoven på den lokala arbetsmarknaden.
I samband med överföringen skapas en finansieringsmodell för kommunerna som sporrar dem att utveckla sin verksamhet. På detta sätt ska reformen främja sysselsättningen så att det uppstår 7 000–10 000 nya sysselsatta.
I reformen uppmärksammas tjänsternas jämlika tillgänglighet. Reformen ska även trygga de språkliga rättigheterna och tjänsterna för personer som har en svag ställning på arbetsmarknaden.
Regeringspropositionen om överförandet av arbets- och näringstjänsterna antogs av riksdagen den 1 mars 2023.
Ansvaret för att ordna offentlig arbetskraftsservice överfördes den 1 januari 2025 från statens arbets- och näringsbyråer till kommunerna och kommunernas samarbetsområden. Det finns sammanlagt 45 sysselsättningsområden. Mer information om de sysselsättningsområdena.
Genomförandet förbereddes på regional nivå
Kommunerna ansvarade för förberedelserna av sysselsättningsområdena, och ett nationellt genomförandeprogram stödde kommunerna i att genomföra reformen. Genomförandeprogrammet utarbetades inom ett omfattande förberedelsenätverk där alla centrala aktörer och intressenter i reformen deltog, liksom representanter för personalen.
Det styrande målet för förberedelserna var en kontrollerad övergång, vilket innebar att alla centrala funktioner och tjänster var driftsklara när ansvaret för att ordna tjänster överfördes till kommunerna och sysselsättningsområdena.
Ytterligare information: Tanja Ståhlberg