Inkomstgräns för uppehållstillstånd för arbetstagare
Uppehållstillstånd för arbetstagare får en inkomstgräns på 1 600 euro. Målet är att säkerställa att det går att klara sig på den lön man får. Dessutom bidrar inkomstgränsen till att öka mängden heltidsarbete i Finland.
Regeringen gav sin proposition till riksdagen den 6 juni 2024.
I fortsättningen ska en person som anländer till Finland med uppehållstillstånd för arbetstagare få minst 1 600 euro i lön per månad för arbete som utförs i Finland.
För närvarande är kravet lön enligt kollektivavtalen eller den nedre gränsen för försörjningsförutsättningen, dvs. cirka 1 400 euro. Lönen ska också fortsättningsvis följa kollektivavtalet. Den nedre gränsen är dock 1 600 euro, och för lägre lön än så kan uppehållstillstånd för arbetstagare inte beviljas.
I fortsättningen kan inkomstgränsen för uppehållstillstånd för arbetstagare ändras genom förordning av statsrådet.
Som en del av en ansvarsfull arbetskraftsinvandring ska man säkerställa att de som kommer till Finland för att arbeta får en lön som det går att klara sig på. Invandringen ska stärka de offentliga finanserna utan att tillgången på arbetskraft äventyras.
Propositionen stöder också regeringens mål att öka mängden heltidsarbete i Finland. Inkomstgränsen på 1 600 euro ligger i linje med minimilönerna för heltidsarbete enligt kollektivavtalen inom många branscher där det behövs arbetskraftsinvandring.
Uppehållstillstånd för arbetstagare söks av alla arbetstagare som tillhör en expertkategori eller bransch som inte har ett separat uppehållstillstånd. I typiska fall är det fråga om yrkeskunniga personer, medan till exempel specialsakkunniga har ett separat tillstånd. För att kunna ansöka om uppehållstillstånd för arbetstagare måste personen redan ha ett jobb i Finland.
En person som anländer till Finland med uppehållstillstånd för arbetstagare ska få minst 1 600 euro i lön per månad för arbete som utförs i Finland. Som lön beaktas grundlönen utan tillägg. Även naturaförmåner kan beaktas, om de är förenliga med Skatteförvaltningens anvisning och inte är större än penninglönen.
En person som redan befinner sig i Finland ska också vid ansökan om fortsatt tillstånd visa att hans eller hennes lön är minst 1 600 euro i månaden. De som ansöker om fortsatt tillstånd har dock en övergångsperiod på tre månader från lagens ikraftträdande, varvid fortsatt tillstånd beviljas i enlighet med den gamla inkomstgränsen.
En arbetstagare som kommer till Finland ska ha en arbetsplats vid ansökan om uppehållstillstånd för arbetstagare. Lönen kontrolleras i samband med ansökan om uppehållstillstånd. Lönen kontrolleras på nytt om arbetstagaren ansöker om fortsatt tillstånd.
Arbets- och näringsministeriet har i enlighet med regeringsprogrammet utrett lönegränsens konsekvenser för de offentliga finanserna. Enligt utredningen påverkar fastställandet av en inkomstgräns på 1 600 euro endast i mindre utsträckning tillgången på arbetskraft på riksnivå. Uppskattningsvis några hundra personer per år hamnar under inkomstgränsen på 1 600 euro beroende på hur lönenivån utvecklas i olika yrken och på efterfrågan på arbetskraft.
Enligt arbets- och näringsministeriets utredning har inkomstgränsen på 1 600 euro de mest betydande konsekvenserna för yrkena inom jord- och skogsbruket och fiskerinäringen samt för rengöringsarbetare. På riksnivå är konsekvenserna för tillgången på arbetskraft dock små.
Inkomstgränsen på 1 600 euro ligger i linje med minimilönerna för heltidsarbete enligt kollektivavtalen inom flera branscher där det behövs arbetskraftsinvandring.
I fortsättningen kan regeringen ändra inkomstgränsen för uppehållstillstånd för arbetstagare genom förordning av statsrådet. Enligt den nu utfärdade lagen ska inkomstgränsen fastställas till en sådan nivå där arbetskraftsinvandringen stärker de offentliga finanserna och tillgången på arbetskraft inte äventyras i onödan.
I regeringsprogrammet har det skrivits in en inkomstgräns endast för uppehållstillstånd för arbetstagare.
Det finns redan nu en inkomstgräns i uppehållstillståndet för specialsakkunniga. Lönen ska åtminstone motsvara bruttolönen för en genomsnittlig löntagare, vilket år 2023 var 3 473 euro i månaden.
Propositionen föreslås träda i kraft den 1 november 2024.
I Sverige infördes en separat inkomstgräns för arbetstillstånd i november 2023. Arbetstillstånd kan beviljas om arbetet möjliggör en god utkomst för utlänningen. Sveriges regering fastställde utkomstnivån för arbetstillståndet till 80 procent av den svenska medianlönen. Den medianlön som fastställdes i juni 2023 var 34 200 kronor (ca 2 970 euro), varvid den lön som krävs för arbetstillstånd (80 procent av medianlönen) ska vara minst 27 360 kronor (ca 2 376 euro) i månaden.
I Danmark krävs det år 2023 en årslön på 465 000 danska kronor, dvs. cirka 62 350 euro för att få arbetstillstånd. Storleken på den lön som krävs varierar från år till år. I detta sammanhang bör man observera att lönerna i Danmark är högre än i Finland.
Politiken i olika länder kan dock inte jämföras direkt med varandra, eftersom det finns skillnader mellan länderna när det gäller sysselsättningsläget, befolkningsstrukturen och systemet för uppehållstillstånd.