Inkomstgräns för uppehållstillstånd för arbetstagare
Regeringens mål är att främja arbetsrelaterad invandring så att Finland får arbetskraft som motsvarar landets behov. Samtidigt måste man se till att invandringen är smidig och ansvarsfull.
Uppehållstillstånd för arbetstagare får en inkomstgräns på 1 600 euro. Målet är att säkerställa att det går att klara sig på den lön man får. Dessutom bidrar inkomstgränsen till att öka mängden heltidsarbete i Finland.
Information om hur beredningen framskrider publiceras på denna webbplats. Mer information om regeringens åtgärder när det gäller arbetsrelaterad invandring.
Som en del av en ansvarsfull arbetskraftsinvandringspolitik bör man säkerställa att de som kommer till Finland för att arbeta får en lön som det går att klara sig på. På så sätt kan man också bidra till att motverka exploatering av arbetskraft. Därför fastställer regeringen en inkomstgräns på 1 600 euro för arbetsrelaterade uppehållstillstånd.
Numera ska en person som kommer till Finland från utlandet för att arbeta ha tryggad utkomst enligt lagen. Det innebär att lönen åtminstone ska motsvara det kollektivavtal som tillämpas på arbetet. Om det inte finns något tillämpligt kollektivavtal, ska lönen motsvara lönenivån för liknande uppgifter.
Om lönen inom branschen i fråga inte kan fastställas på basis av ovan nämnda kriterier, ska lönen för arbetstagarens uppehållstillstånd vara lika stor som FPA:s arbetsvillkor. År 2022 motsvarade detta cirka 1 300 euro i månaden.
Uppehållstillstånd för arbetstagare söks av alla arbetstagare som tillhör en expertkategori eller bransch som inte har ett separat uppehållstillstånd. Vanligtvis är det fråga om yrkeskunniga. För att kunna ansöka om uppehållstillstånd för arbetstagare måste man redan veta att man har ett jobb i Finland.
Det är i huvudsak deltidsanställda arbetstagare som hamnar under inkomstgränsen. Konsekvenserna preciseras i takt med att lagberedningen framskrider. Inkomstgränsen stöder också regeringens mål att öka tillhandahållandet av heltidsarbete.
I enlighet med regeringsprogrammet utreder arbets- och näringsministeriet, inrikesministeriet och finansministeriet hur inkomstgränserna för arbetsrelaterade uppehållstillstånd påverkar tillgången på arbetskraft och de offentliga finanserna. Resultaten från utredningen som blir klar våren 2024 kan utnyttjas för att fastställa eventuella inkomstgränser i fortsättningen.
Det finns redan en inkomstgräns för uppehållstillstånd för specialsakkunniga. Lönen ska åtminstone motsvara bruttolönen för en genomsnittlig löntagare, vilket år 2023 är 3 473 euro i månaden.
Det är meningen att propositionen ska skickas på remiss i november 2023. Regeringen har som mål att ge sin proposition om en inkomstgräns för uppehållstillstånd för arbetstagare och om fastställande av inkomstgränser genom förordning våren 2024. Ändringarna föreslås träda i kraft under 2024.
Regeringen leder politiken beträffande arbetsrelaterad invandring i en nordisk riktning. Politiken i olika länder kan dock inte jämföras direkt med varandra, eftersom det finns skillnader mellan länderna när det gäller sysselsättningsläget, befolkningsstrukturen och systemet för uppehållstillstånd.
I Sverige införs en separat inkomstgräns för arbetstillstånd i november 2023. Arbetstillstånd kan beviljas om arbetet möjliggör en god utkomst för utlänningen. Sveriges regering fastställde utkomstnivån för arbetstillståndet till 80 procent av den svenska medianlönen. Enligt 2021 års nivå borde den lön som krävs för arbetstillstånd vara minst 26 560 kronor eller cirka 2 231 euro i månaden. Kravet gäller det nationella arbetstillståndet som i praktiken motsvarar uppehållstillståndet för arbetstagare i Finland.
I Danmark krävs det år 2023 en årslön på 465 000 danska kronor, eller cirka 62 350 euro, för att få arbetstillstånd. Storleken på den lön som krävs varierar från år till år. I detta sammanhang bör man observera att lönerna i Danmark är högre än i Finland.