Marins regerings sysselsättningsåtgärder
Genom sysselsättningspolitiken tryggas ett inkluderande och kunnigt Finland.
Syftet är att skapa en ekologiskt, ekonomiskt, socialt och kulturellt hållbar välfärdsstat. Vi arbetar för hög sysselsättning och fortsatt starka offentliga finanser för att kunna trygga och utveckla välfärdsstatens tjänster.
Också på 2020-talet är kompetens, arbete och företagande grunden för välfärd. I den pågående omvälvningen i arbetslivet har gedigna grundläggande färdigheter samt förmåga och beredskap att lära sig nytt och uppdatera sina kunskaper under hela livet och arbetskarriären en nyckelroll.
Högre sysselsättningsgrad bygger på delaktighet och kunnande
Vi driver en aktiv och effektiv nordisk sysselsättningspolitik. Kärnan i den effektiva sysselsättningspolitiken är förbättrade individuella sysselsättningstjänster.
Vårt mål är att skapa världens bästa arbetsliv: ett land med lyckliga och välmående professionella där varje människas kunskaper och färdigheter nyttiggörs i arbetslivet. Detta är viktigt både för den enskilda individen och för hela samhället – det är mänskligt och ekonomiskt nödvändigt att vars och ens potential kommer till användning så bra som möjligt. Vi vill att alla är delaktiga enligt förmåga.
Sysselsättningsåtgärderna utgör en stor sektorsövergripande helhet. En del av åtgärderna har en omedelbar effekt, andra påverkar på längre sikt. Marins regeringen har förbundit sig till långsiktiga åtgärder för att höja sysselsättningsgraden. Genom beslut i samband med detta eftersträvar man uppskattningsvis 80 000 nya sysselsatta. Målet är en sysselsättningsgrad på 75* procent.
På den här sidan har vi samlat information om sysselsättningsåtgärderna under regeringsperioden. För var och en av åtgärderna visar vi förutom de ekonomiska konsekvenserna också en bedömning av de sociala och övriga konsekvenserna.
Sysselsättningsåtgärderna i tabellform
-
Upprätthållande av arbetsförmågan och partiellt arbetsföra »
Partiellt arbetsföra personer har mycket arbetsförmåga kvar. Den oanvända arbetskraftspotentia-len erbjuder lösningar också för matchningsproblemet.
-
Förkortade arbetslöshetsperioder och arbets- och näringstjänsterna »
Finland riktar i likhet med de övriga nordiska länderna om arbetskraftspolitiken från passiv till aktiv och riktar tjänsterna effektivare enligt de arbetssökandes behov.
-
Utbud och matchning av kompetent arbetskraft »
För att företagen ska hitta de arbetstagare som de behöver måste arbetstagarnas kompetens ut-vecklas under hela arbetskarriären. Finland behöver fler utländska experter från världen.
-
Höjning av sysselsättningsgraden bland personer över 55 år »
Äldre personer har allt bättre fysisk kondition, och det lönar sig att satsa på att upprätthålla deras arbetsförmåga. Regeringen främjar orken i arbetet och arbetsförmågan samt stärker kompetensen för personer över 55 år.
-
Färdplaner för tillgång på arbetskraft underlättar åtgärdandet av arbetskraftsbristen »
Syftet med färdplansprojektet är att hitta hållbara lösningar på arbetskraftsbehovet inom olika branscher på kort, medellång och lång sikt i hela Finland.
-
Sysselsättningsåtgärder som överenskommit i budgetförhandlingarna 2020 och 2021 och i halvtidsöversynen 2021.
-
Ministerarbetsgruppen för främjande av sysselsättningen | Marins regering »
Arbetsgruppen för främjande av sysselsättningen styr genomförandet av regeringsprogrammet när det gäller främjande av sysselsättningen, frågor som rör arbetsmarknaden samt utveckling av arbetslagstiftningen.