Direktivet om tillbörlig aktsamhet för företag i fråga om hållbarhet

Tillbörlig aktsamhet för företag 

Den 23 februari 2022 antog EU-kommissionen ett förslag till direktiv om tillbörlig aktsamhet för företag i fråga om hållbarhet (s.k. företagsansvarsdirektivet). Syftet med förslaget är att främja ett hållbart och ansvarsfullt beteende från företagens sida i de globala värdekedjorna och att förankra de mänskliga rättigheterna och miljöskyddet i företagens verksamhet och styrning. 

Företagen har en central roll i att bygga ett hållbart samhälle och en hållbar ekonomi. 

Skyldigheten att iaktta aktsamhet är bra för de mänskliga rättigheterna, miljöskyddet och för konsumenternas förtroende för företagen. Direktivet garanterar ett jämlikt konkurrensfält för företagen i hela EU. Det förbättrar också företagens möjligheter att identifiera och hantera risker effektivt. 

Eftersom de europeiska företagens värdekedjor sträcker sig utanför den inre marknaden medför förslaget också fördelar för utvecklingsländerna. Det stöder de anställda i länderna mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna, förbättrar levnadsförhållandena i allmänhet och möjliggör nya hållbara investeringar.

Företag som omfattas av tillämpningsområdet 

Direktivet gäller följande företagsformer:  

  • företag och moderbolag i EU med över 1 000 anställda och en global omsättning på över 450 miljoner euro
  • företag som har ingått franchise- eller licensavtal i EU som säkerställer en gemensam identitet och med en omsättning som överstiger 80 miljoner euro där minst 22,5 miljoner euro kommer från royaltyer
  • företag i länder utanför EU som är verksamma i EU och vars omsättning genereras i EU och som överskrider de ovan nämnda gränsvärdena.

Regleringen gäller inte små och medelstora företag, men direktivet stöder små och medelstora företag i och med att de indirekt påverkas av bestämmelserna. 

Centrala skyldigheter

Direktivet förpliktar företag att visa tillbörlig aktsamhet. Det betyder att företagen har ett ansvar att identifiera, hindra, minimera och sätta stopp för verksamhet med negativa konsekvenser för de mänskliga rättigheterna eller miljön. Ansvaret omfattar också företagens funktionskedjor och dotterbolag. Vissa större företag ska också ha en plan för att se till att deras affärsstrategi är förenlig med målet att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5°C i enlighet med Parisavtalet. Dessutom innehåller direktivet skyldigheter för företagsledningen. 

Aktsamhetsplikten innebär att företagen måste

  • integrera tillbörlig aktsamhet i företagspolitiken 
  • identifiera faktiska eller potentiella negativa konsekvenser för de mänskliga rättigheterna och miljön
  • förebygga eller lindra potentiella konsekvenser
  • sätta stopp för eller minimera de faktiska konsekvenserna
  • inrätta och upprätthålla ett klagomålsförfarande
  • övervaka hur effektiva politiken och åtgärderna för tillbörlig aktsamhet är
  • offentliggöra information om tillbörlig aktsamhet. 

Behandlingen av direktivet 

Kommissionens direktivförslag av den 23 februari 2022 har behandlats under Frankrikes, Tjeckiens, Sveriges och Spaniens ordförandeskapsperioder. Rådets allmänna riktlinje antogs i konkurrensrådet den 1 december 2022. Trepartsförhandlingarna (triloger) mellan parlamentet, rådet och kommissionen inleddes den 8 juni 2023, och den politiska överenskommelsen nåddes under förhandlingarna den 13 december 2023. Belgien har i samarbete med Europaparlamentet gjort de tekniska ändringarna i direktivtexten utgående från den politiska överenskommelsen. 

I mars år 2024 Coreper-mötet beslutade rådet att godkänna förhandlingsresultatet. Europaparlamentet godkände förhandlingsresultatet 24 april  2024. Direktivet ska nu formellt godkännas av rådet och signeras innan det offentliggörs i EU:s officiella tidning. Sedan har EU-länderna två år på sig att införliva det i sin nationella lagstiftning.

De nya reglerna ska börja tillämpas gradvis:

  • Från 2027 ska de gälla för företag med över 5 000 anställda och en global omsättning på över 1,500 miljoner euro.
  • Från 2028 för företag med över 3 000 anställda och en global omsättning på över 900 miljoner euro.
  • Från 2029 för alla andra företag som berörs av direktivet – inklusive de med över 1 000 anställda och en global omsättning på över 450 miljoner euro.

Läs mer:

Ytterligare information: 

Sami Teräväinen, sami.teravainen(at)gov.fi och Laura Pätsi, laura.patsi(at)gov.fi