Regeln om tre/sex månaders arbetslöshet
Regeringens mål är att främja arbetsrelaterad invandring så att Finland får arbetskraft som motsvarar landets behov. Samtidigt måste man säkerställa att invandringen är smidig och ansvarsfull. I och med den nya lagstiftningen fäster myndigheterna i fortsättningen noggrannare uppmärksamhet vid att arbetet i Finland fortsätter på tillståndsvillkoren.
Regeln om tre/sex månaders arbetslöshet preciseras hur arbetslöshet påverkar vistelsen i Finland med ett tillstånd på grund av arbete. Samtidigt utvidgas rätten att arbeta i samband med uppehållstillstånd för arbetstagare.
Ändringarna träder i kraft den 11 juni 2025.
Om en arbetstagare blir arbetslös, kan han eller hon medan uppehållstillståndet är i kraft söka ett nytt arbete som han eller hon har rätt att utföra med tillstånd. Om ett gällande tillstånd inte tillåter arbete i ett nytt arbete, dvs. arbetet är till exempel inom en annan yrkesbransch än det ursprungliga tillståndet och det inte är fråga om en riksomfattande bransch med brist på arbetskraft, ska ett nytt uppehållstillstånd sökas för det nya arbetet.
Om anställningsförhållandet för den som arbetar i Finland med uppehållstillstånd på grund av arbete upphör i förtid, har arbetstagaren tre/sex månader på sig att hitta ett nytt arbete. Om nytt arbete inte hittas eller om det inte längre finns någon annan grund för vistelse i landet, återkallas tillståndet.
Följande grupper har sex månader i stället för tre månader på sig att hitta nytt arbete:
- specialsakkunniga (inklusive EU-blåkort)
- alla arbetstagare som har haft uppehållstillstånd på grund av arbete i Finland i över två år
- företagens högsta ledning och ledningen på mellannivå
- utstationerade experter och ledning som flyttas inom företaget samt.
Ändringarna gäller endast uppehållstillstånd på grund av arbete, dvs. inte till exempel permanenta uppehållstillstånd, familjemedlemmar, EU-medborgare, internationella studerande och forskare.
Ändringen innebär inte rätt att förlänga uppehållstillståndet under tiden för jobbsökningen. Uppehållstillstånd som beviljats för arbete ska vara i kraft också under arbetslöshet. Om uppehållstillståndet upphör och inget nytt har sökts, ska du lämna landet på samma sätt som för närvarande.
Nej.
Uppehållstillstånd på grund av arbete är avsett för arbete i Finland. Genom ändringarna binds uppehållstillstånd på grund av arbete starkare till arbetet och övervakningen av tillståndet förbättras.
Samtidigt skapar ändringarna trygghet och klarhet för arbetstagaren. Tidigare har tillståndet kunnat återkallas om arbetstagaren är arbetslös. Det har dock inte funnits några bestämmelser om längden på den arbetslöshetsperiod som leder till att tillståndet återkallas. I fortsättningen har arbetstagaren säkert tre eller sex månader på sig att söka nytt arbete, beroende på arbetstagarens ställning och uppehållstillståndets giltighetstid. Propositionen förtydligar villkoren för och tillsynen över tillstånd också för myndigheterna.
Även tidigare har anställningsförhållandets upphörande gjort det möjligt att återkalla tillståndet, eftersom förutsättningen för beviljande av tillstånd inte längre uppfylls. Det fanns dock inga bestämmelser om hur lång tid arbetslösheten ska leda till att tillståndet återkallas. Det förekom inte heller någon systematisk övervakning av anställningsförhållandenas fortbestånd.
I praktiken har Migrationsverket dock redan från och med april 2023 inlett ett återkallelseförfarande tidigast efter en skyddstid på tre månader.
I och med ändringarna kan den som vistas i Finland med uppehållstillstånd för arbetstagare utöver sin ursprungliga bransch söka arbete inom andra branscher som har definierats som riksomfattande branscher med brist på arbetskraft. Inledande av arbete kräver inte att man ansöker om ett nytt uppehållstillstånd, förutsatt att tillståndet fortfarande är i kraft.
Före det fick man med uppehållstillstånd för arbetstagare arbeta endast inom den eller de branscher på basis av vilka tillståndet har beviljats. Arbetsgivaren fick bytas inom branschen utan att ansöka om nytt tillstånd, förutsatt att grunden för tillståndet inte ändrades.
I den förordning av statsrådet som utfärdas i början av juni 2025 föreskrivs det om riksomfattande branscher med brist på arbetskraft. Förordningen uppdateras i fortsättningen regelbundet i samarbete med utvecklings- och förvaltningscentret och närings-, trafik- och miljöcentralerna för att förteckningen över branscher alltid ska motsvara den aktuella situationen med brist på arbetskraft i Finland.
Om en innehavare av uppehållstillstånd för arbetstagare blir arbetslös, kan han eller hon antingen söka sig till en ny arbetsplats inom sin ursprungliga bransch eller välja arbete inom branscher med brist på arbetskraft från de förordningar som gäller eller har gällt under tre/sex månaders arbetslöshet.
Ja. Med uppehållstillstånd för arbetstagare kan man byta arbetsplats till branscher med brist på arbetskraft eller söka arbete inom branschen t.ex. utöver det ursprungliga arbetet för deltidsarbete.
Om arbetet på den första arbetsplatsen upphör, erbjuds internationella arbetstagare tjänster och stöd för återanställning. I fortsättningen får man med uppehållstillstånd för arbetstagare arbeta inte bara inom den ursprungliga branschen utan också inom riksomfattande branscher med brist på arbetskraft, vilket stöder återsysselsättning.
Sysselsättningstjänsterna i kommuner och städer erbjuder tjänster för återanställning.
Arbetsgivarna ska redan nu meddela om anställning av en tredjelandsmedborgare. Fortsättningsvis ska arbetsgivaren underrätta Migrationsverket också när anställningsförhållandet upphör i förtid. Om anställningsförhållandet upphör vid den tidpunkt som anges i uppehållstillståndet, behöver anmälan inte göras.
Försummelse att göra anmälan kan leda till sanktioner, i typiska fall till böter.
Arbetsgivaren ska underrätta Migrationsverket om att anställningsförhållandet upphör i förtid i e-tjänsten Enter Finland. Anmälan ska göras inom 14 dagar från det att anställningsförhållandet upphörde.
Varje arbetsgivare ska underrätta Migrationsverket om att anställningsförhållandet upphör i förtid. Migri utreder då om upphörandet av ett anställningsförhållande påverkar uppehållstillståndet.
Ändringarna träder i kraft den 11 juni 2025.
I Sverige har man tre månader på sig att hitta ett nytt jobb innan man måste lämna landet. I Danmark och Norge är motsvarande tid sex månader.
Bestämmelser om tid att söka arbete finns nu också på EU-nivå. EU:s direktiv om kombinerade tillstånd förutsätter att alla medlemsländer har en skyddstid på tre månader vid arbetslöshet i fråga om uppehållstillstånd på grund av arbete och en skyddstid på sex månader, om uppehållstillståndet har varit i kraft i minst två år. Alla medlemsländer ska sätta direktivet i kraft senast den 21 maj 2026.
Ytterligare information
- Pressmeddelande 22.5.2025: Regeln om tre/sex månaders arbetslöshet träder i kraft i juni 2025
- Pressmeddelande 17.10.2024: Regeringens proposition till riksdagen med förslag till ett arbetslöshetsvillkor på tre månader
- Pressmeddelande 8.9.2023: Uppehållstillstånd på grund av arbete förbinds starkare med arbete – beredningen inleds
- Mer information i projektfönstret
- Mer information om regeringen Orpos åtgärder när det gäller arbetsrelaterad invandring