Regeln om tre månaders arbetslöshet
Regeringens mål är att främja arbetsrelaterad invandring så att Finland får arbetskraft som motsvarar landets behov. Samtidigt måste man säkerställa att invandringen är smidig och ansvarsfull. Regeringen fäster i fortsättningen noggrannare uppmärksamhet vid att arbetan-det i Finland fortsätter i enlighet med tillståndsvillkoren.
Regeringen lämnade den 17 oktober 2024 till riksdagen en proposition med förslag till en regel om tre månaders arbetslöshet. De föreslagna lagarna avses träda i kraft den 1 april 2025.
Genom propositionen preciseras hur arbetslöshet påverkar vistelsen i Finland med ett tillstånd på grund av arbete. Samtidigt utvidgas rätten att arbeta med uppehållstillstånd för arbetstagare i syfte att stärka tillgången på arbetskraft och göra det lättare för invandrare att hitta nytt arbete.
Om en arbetstagare blir arbetslös kan han eller hon medan uppehållstillståndet är i kraft söka ett sådant nytt arbete som han eller hon har rätt att utföra. Om det gällande tillståndet inte tillåter att personen tar det nya jobbet, ska ett nytt uppehållstillstånd sökas.
Om anställningsförhållandet för den som arbetar i Finland med uppehållstillstånd på grund av arbete upphör i förtid, har arbetstagaren i fortsättningen tre månader på sig att hitta nytt ar-bete. Om personen inte hittar nytt arbete eller om det inte längre finns någon annan grund för att vistas i landet återkallas tillståndet och han eller hon ska lämna Finland.
Följande grupper har sex månader i stället för tre månader på sig att hitta nytt arbete:
- specialsakkunniga (inklusive EU-blåkort)
- alla arbetstagare som har haft uppehållstillstånd på grund av arbete i Finland i över två år
- företagens högsta ledning och ledningen på mellannivå
- utstationerade experter och ledning som flyttas inom företaget samt.
Ändringarna gäller endast uppehållstillstånd på grund av arbete, dvs. inte till exempel perma-nenta uppehållstillstånd, familjetillstånd, EU-medborgare, internationella studerande och forskare.
Ändringen innebär inte rätt att förlänga uppehållstillståndet under tiden för arbetssökningen. Ett uppehållstillstånd som beviljats för arbete ska vara i kraft också under arbetslöshetstiden. Om uppehållstillståndet upphör att gälla och något nytt inte har sökts, ska man lämna landet på samma sätt som för närvarande.
Nej.
Uppehållstillstånd på grund av arbete är avsett för arbete i Finland. Genom ändringarna för-binds det arbetsrelaterade uppehållstillståndet starkare med arbete och övervakningen av tillståndet förbättras.
Samtidigt medför ändringarna trygghet och klarhet för arbetstagaren. För närvarande kan tillståndet återkallas om arbetstagaren är arbetslös. Det finns dock inga bestämmelser om tidpunkten för återkallelse av tillstånd. I fortsättningen har arbetstagaren med säkerhet tre eller sex månader på sig att söka nytt arbete, beroende på arbetstagarens ställning och giltig-hetstiden för uppehållstillståndet. Propositionen förtydligar tillståndsvillkoren och övervak-ningen också för myndigheterna.
Även i dag är det möjligt att återkalla tillståndet om anställningsförhållandet upphör eftersom förutsättningen för beviljande av tillstånd, dvs. arbetet, inte längre uppfylls. Det finns dock ingen reglering om efter hur lång period arbetslösheten ska leda till att tillståndet återkallas. Det görs heller ingen systematisk kontroll av att anställningarna fortsätter.
Migrationsverket har dock redan sedan april 2023 haft praxis enligt vilken förfarandet för återkallelse av uppehållstillstånd inte inleds inom en skyddstid på tre månader.
Bestämmelserna i blåkortsdirektivet trädde i kraft den 13 maj 2024. Därför finns det i den s.k. lagen om högkvalificerad anställning en bestämmelse om tre månaders arbetslöshet. Skyddstiden är sex månader endast om uppehållstillståndet har varit i kraft i minst två år. Det undantag på sex månader för specialsakkunniga som föreslås i denna proposition gäller i fortsättningen också uppehållstillstånd för EU-blåkort oberoende av vistelsetiden före uppehållstillståndet.
Blåkortet är EU:s gemensamma uppehållstillstånd för specialsakkunniga som är medborgare i länder utanför EU. Specialsakkunniga som söker sig till Finland från ett land utanför EU väljer om de ansöker om nationellt tillstånd för specialsakkunniga eller om ett EU-blåkort. Läs mer i ANM:s pressmeddelande.
Nuförtiden kan man med uppehållstillstånd på grund av arbete endast arbeta inom den eller de branscher på basis av vilka tillståndet har sökts och beviljats. Det har varit möjligt att byta arbetsgivare inom branschen utan att ansöka om nytt tillstånd, förutsatt att grunden för tillståndet inte ändras. I fortsättningen ska den som vistas i Finland med uppehållstillstånd för arbetstagare dessutom kunna söka arbete inom andra branscher som har fastställts som riksomfattande branscher med brist på arbetskraft. Inledandet av arbetet kräver inte att ett nytt uppehållstillstånd söks, förutsatt att tillståndet fortfarande är i kraft.
Branscher med brist på arbetskraft fastställs genom förordning av statsrådet en gång om året från och med sommaren 2025. För närvarande framhävs i synnerhet social- och hälsovården samt vissa service- och industribranscher som branscher med brist på arbetskraft.
Ja. Med uppehållstillstånd för arbetstagare kan man byta arbetsplats inom branscher med brist på arbetskraft eller söka till exempel ett deltidsarbete utöver det ursprungliga arbetet.
Om arbetet på den första arbetsplatsen upphör, erbjuds internationella arbetstagare tjänster och stöd för att hitta nytt arbete. Fortsättningsvis får man med uppehållstillstånd för arbetstagare förutom inom den ursprungliga branschen även arbeta inom branscher med brist på arbetskraft, vilket stöder återanställning.
Kommunernas och städernas sysselsättningstjänster erbjuder tjänster för återanställning. Man kan ta del av tjänsterna för återanställning också vid International House-servicepunkterna, som finns i de största städerna och regionerna.
Arbetsgivarna ska redan nu meddela om anställning av en tredjelandsmedborgare. Fortsättningsvis ska arbetsgivaren underrätta Migrationsverket också när anställningsförhållandet upphör i förtid. Om anställningsförhållandet upphör vid den tidpunkt som anges i uppehållstillståndet, behöver anmälan inte göras.
Försummelse att göra anmälan kan leda till sanktioner, i typiska fall till böter.
Genom ändringen förbättras övervakningen av uppehållstillstånd på grund av arbete.
Arbetsgivaren ska underrätta Migrationsverket om att anställningsförhållandet har upphört i förtid via e-tjänsten Enter Finland. Anmälan ska göras inom 14 dagar från det att anställnings-förhållandet upphörde.
Regeringen lämnade propositionen till riksdagen den 17 oktober 2024.
Propositionen var på remiss 13.6–16.8.2024. Efter remissbehandlingen beredde arbets- och näringsministeriet propositionen vidare utifrån remissvaren och utlåtandet från rådet för be-dömning av lagstiftningen.
Ändringarna avses träda i kraft den 1 april 2025.
I Sverige har man tre månader på sig att hitta ett nytt jobb innan man måste lämna landet. I Danmark och Norge är motsvarande tid sex månader.
Bestämmelser om tid att söka arbete finns nu också på EU-nivå. EU:s direktiv om kombinerade tillstånd förutsätter att alla medlemsländer har en skyddstid på tre månader vid arbetslöshet i fråga om uppehållstillstånd på grund av arbete och en skyddstid på sex månader, om uppehållstillståndet har varit i kraft i minst två år. Alla medlemsländer ska sätta direktivet i kraft senast den 21 maj 2026.
Ytterligare information
- Pressmeddelande 17.10.2024: Regeringens proposition till riksdagen med förslag till ett arbetslöshetsvillkor på tre månader
- Pressmeddelande 8.9.2023: Uppehållstillstånd på grund av arbete förbinds starkare med arbete – beredningen inleds
- Mer information i projektfönstret
- Mer information om regeringen Orpos åtgärder när det gäller arbetsrelaterad invandring