Hoppa till innehåll
Media

Utredning: En grön omställning inom textilindustrin gör det möjligt för finländska aktörer att växa

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 24.3.2023 10.32
Pressmeddelande
tekstiiliteollisuus

Nya materiellösningar, digitaliserad cirkulär ekonomi och finländsk design är avgörande för att Finlands konkurrenskraft ska bli bättre och för att Finland ska kunna vara föregångare i förändringen på systemnivå inom textil- och modeindustrin. En grön omställning inom textilindustrin gör det möjligt för finländska aktörer att växa. Detta framgår av arbets- och näringsministeriets utredning ”Competitiveness of Finland’s textile and fashion industry in international markets”, som publicerades den 24 mars 2023.

På basis av resultaten har den finska textil- och modeindustrin alla förutsättningar att dra nytta av branschens förändringar på systemnivå och förbättra sin konkurrenskraft på internationella marknader. I studien fastställs tre huvudsakliga områden för Finlands tillväxtpotential: 

1) Nya materiallösningar, till exempel biobaserade material och returfiber 
2) Automatiserad datadriven cirkulär ekonomi, som omfattar såväl automatiserade återvinningsprocesser och bättre optimering av leveranskedjan 
3) Planering och design för en hållbar textil- och modeindustri, inklusive återvunna och hållbara textilier.

Utredningen lyfter fram två faktorer som gör detta möjligt: samarbete över gränserna och ett hållbart varumärke. Dessa måste stärkas ytterligare för att potentialen ska kunna utnyttjas fullt ut. Studien rekommenderar att åtgärder vidtas för att utveckla kompetensen inom dessa områden eftersom de är avgörande för att Finlands konkurrenskraft ska bli bättre och för att Finland ska kunna vara en föregångare i förändringen på systemnivå inom textil- och modeindustrin.

Utredningen ”Competitiveness of Finland’s textile and fashion industry in international markets”, som beställts av arbets- och näringsministeriet, gjordes av Gaia Consulting. 

Ytterligare information: 
Sari Tasa, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 8242
 

Tillbaka till toppen