Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

Esa Härmälä vald till styrelseordförande för Baltic Connector Oy

Arbets- och näringsministeriet
20.9.2016 12.09
Pressmeddelande

Agronomen Esa Härmälä (62) har valts till styrelseordförande för Baltic Connector Oy fr.o.m. den 1 oktober 2016. En ny styrelseordförande valdes, eftersom den nuvarande styrelseordföranden diplomingenjören Herkko Plit blir bolagets vd fr.o.m. den 1 oktober 2016.

Baltic Connector Oy är ett bolag med specialuppgifter som ägs helt och hållet av finska staten och som grundades för att förvalta gasledningen Balticconnector som ska byggas mellan Finland och Estland.

– Gasledningen öppnar vår naturgasmarknad för konkurrens och är därför ett viktigt projekt för vår energipolitik. Det är fint att vi i detta projekt får del av Esa Härmäläs långa erfarenhet och kunnande, konstaterar näringsminister Olli Rehn.

– Att vara styrelseordförande i Baltic Connector Oy blir för mig personligen en angenäm uppgift, eftersom jag för några år sedan, när jag arbetade vid ministeriet som tjänsteman med ansvar för energifrågor, jobbade för att främja detta projekt vid förhandlingarna med de baltiska länderna och Europeiska kommissionen, säger Esa Härmälä om sitt nya uppdrag.

Industrirådet Päivi Janka och konsultativa tjänstemannen Pekka Kettunen fortsätter som medlemmar i bolagets styrelse.

Europeiska kommissionen meddelade den 15 juli 2016 att den beviljar Baltic Connector Oy och det estländska överföringsnätbolaget Elering AS sammanlagt 187,5 miljoner euro i stöd för byggande av gasledningen Balticconnector.

Vid statsrådets finanspolitiska ministerutskotts möte den 13 september 2016 slog utskottet fast att det i den tredje tilläggsbudgetpropositionen för 2016 ska föreslås 28 miljoner euro i nationell finansiering för projektet.

Ytterligare upplysningar:
Markku Rajala, näringsministerns specialmedarbetare, tfn 050 345 8490

Tillbaka till toppen