Hoppa till innehåll
Media

Finland och Marocko utvecklar sitt samarbete inom energisektorn - samförståndsavtalet undertecknades i Rabat

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 9.2.2022 17.15
Pressmeddelande
Ministeri Lintilä ja Marokon ministeri Laura Benali sekä Suomen ja Marokon liput

Finland och Marocko har ingått ett samarbetsavtal inom energisektorn (MOU). Syftet med avtalet är att utveckla ländernas samarbete inom teknik och ekonomi och främja finländska företags inträde på Marockos marknad.

Dokumentet undertecknades virtuellt den 9 februari 2022 på näringsminister Mika Lintiläs vägnar av Pekka Hyvönen som är Finlands ambassadör i Marocko och Leila Benali som är Marockos minister för energiomställningen och hållbar utveckling. 

MOU-avtalet om energisektorn gäller i synnerhet utvecklandet av samarbetet för att främja användningen av hållbar energi. Avtalet ökar också samarbetspotentialen när det gäller energieffektivitet, energiteknologi, väteekonomi och forsknings- och utvecklingsverksamhet. 

”Investering i förnybar energi, energieffektivitet och energisystem är livsviktigt för ett framgångsrikt samhälle. I Finland har vi lyckats utveckla en gedigen kompetens på dessa områden, och det praktiska samarbetet med Marocko är välkommet och glädjande”, konstaterar näringsminister Mika Lintilä. 

”Det avtal inom energisektorn som undertecknats i dag ger en utmärkt grund för att utveckla det ömsesidiga partnerskapet. Det är också ett viktigt verktyg för att stärka nätverken mellan företagen, universiteten och forskningsinstituten och våra relationer när det gäller handel och investering”, fortsätter Lintilä. 

Marocko strävar efter att förändra energisektorn som helhet och att bli en stormakt på området för grön energi i framtiden. Marocko är en intressant marknadspartner för Finland bland annat för att det geografiskt är en port till hela Afrikas växande marknad.  

Relationerna mellan länderna är mycket bra och länderna har samarbetat på många olika områden, men i synnerhet inom energisektorn är samarbetsmöjligheterna betydande. Intresset och de ekonomiska samarbetsmöjligheterna i fråga om vatten-, vind- och solenergi ökar. Marocko har satt som mål att mer än 52 % av den installerade elkapaciteten ska komma från förnybara källor år 2030.

Utöver förnybar energi och ren energiteknologi har Marocko också ett stort intresse för data- och kommunikationsteknologi, anläggningar för avfallshantering och vattenreningsverk, och Finland har knowhow om detta. Möjligheterna för finländska företag att internationalisera sig i Marocko stöds av Team Finland nätverket i Rabat och av Business Finlands byrå i Casablanca som grundades år 2019.  

I Finland har samförståndsavtalet beretts vid arbets- och näringsministeriet med stöd av utrikesministeriet och i samråd med industrier inom branschen. Många finländska företag planerar att etablera sin verksamhet i Marocko och göra sin verksamhet känd också i andra delar i norra och västra Afrika. 

Mer information:
Leila Vilhunen, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7120 (EU- och internationella frågor)
Annukka Saari, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn  050 303 0704
Pekka Hyvönen, ambassadör, utrikesministeriet, Finlands ambassad i Rabat, tfn +212 661 154 337

Tillbaka till toppen