Hoppa till innehåll

Minister Lintilä diskuterade med företagen om brådskande leverans av energiutrustningsbistånd till Ukraina

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 24.11.2022 15.01
Pressmeddelande

Näringsminister Mika Lintilä diskuterade torsdagen den 24 november med finländska företag och ministerier för att energiutrustningsbistånd ska levereras till Ukraina. Enligt Ukraina har de ryska missil- och drönarattackerna förstört över 50 procent av Ukrainas energiinfrastruktur under perioden oktober–november

Igår kväll mottog Finland en begäran om brådskande hjälp från Ukraina, som behöver energiutrustningsbistånd. Olika sorts utrustning, till exempel generatorer, transformatorer och ackumulatorer, behövs både inom industrin och för hushållens behov.

Minister Lintilä diskuterade med företrädare för energi- och teknologiindustrin och ministeriernas tjänstemannakår om möjligheterna att ge stöd. Målet är att gemensamt hitta metoder för att snabbt ge Ukraina konkret hjälp på ett samordnat sätt. 

”Vi måste göra vårt för att för att hålla Ukrainas offentliga infrastruktur i skick och trygga människornas vardag. En stark intern samordning inom Finland är viktig när det gäller att lämna hjälp, så att både små och stora företag inom energisektorn ska kunna hjälpa i akuta situationer Den mängd material som behövs är stor, men all hjälp behövs och även mindre mängder bidrar till att förbättra energisituationen i Ukraina”, säger näringsminister Mika Lintilä.

Finland har redan tidigare skickat materiell hjälp inom energi från olika företag och bland annat genom EU:s civilskyddsmekanism. Under vintern har Ryssland emellertid intensifierat sina barbariska attacker mot energiinfrastrukturen i Ukraina och det finns ett stort behov av hjälp. 

Mer information:
Sonja Hällfors, näringsministerns specialmedarbetare, tfn 0295 047 380
 

Tillbaka till toppen