Hyppää sisältöön

Ministeri Lintilä keskusteli yritysten kanssa kiireellisen energialaiteavun toimittamiseksi Ukrainaan

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 24.11.2022 15.01
Tiedote

Elinkeinoministeri Mika Lintilä keskusteli torstaina 24.11. suomalaisten yritysten ja ministeriöiden kanssa energialaiteavun toimittamiseksi Ukrainaan. Ukrainan mukaan venäläisten ohjus- ja lennokki-iskut ovat tuhonneet yli 50 prosenttia Ukrainan energiainfrastruktuurista loka- ja marraskuun aikana.

Ukraina toimitti eilen illalla Suomellekin kiireellisen avunpyynnön energialaiteavun saamiseksi. Erilaisia laitteita, kuten esimerkiksi generaattoreita, muuntajia ja akkuja, tarvitaan niin teollisuuden kuin kotitalouksien tarpeisiin.

Ministeri Lintilä keskusteli energia- ja teknologiateollisuuden edustajien ja ministeriöiden virkakunnan kanssa tuen toimittamisen mahdollisuuksista. Tavoitteena on löytää yhdessä keinoja nopean konkreettisen avun saamiseksi Ukrainaan koordinoidusti. 

”Meidänkin on tehtävä osamme Ukrainan julkisen infrastruktuurin kunnossapitämiseksi ja ihmiset arjen turvaamiseksi. Vahva Suomen sisäinen koordinaatio yritysten avun toimittamisessa on tärkeää, jotta niin pienet kuin suuret yritykset energiasektorilla pystyvät auttamaan akuutissa tilanteessa. Tarvittavien tarvikkeiden määrät ovat suuria, mutta kaikki apu on tarpeen ja pienemmätkin määrät auttavat Ukrainan energiatilanteen vahvistamista”, toteaa elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Suomesta on jo aiemmin toimitettu energiaan liittyvää materiaalista apua yrityksistä ja muun muassa EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Venäjän on kuitenkin kiihdyttänyt talven alla raakalaismaisia hyökkäyksiään Ukrainan energiainfrastruktuuria vastaan, ja avun tarve on huutava. 

Lisätiedot:
elinkeinoministerin erityisavustaja Sonja Hällfors, p. 029 504 7380
 

 
Sivun alkuun