Hoppa till innehåll

Näringsminister Lintilä främjar ren energi i Peking

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 6.6.2017 10.36
Pressmeddelande

Näringsminister Mika Lintilä deltar i ministermötet för ren energi, Clean Energy Ministerial 8 (CEM8), i Peking i Kina den 7−9 juni 2017. Mötet ordnas för åttonde gången och där diskuteras en ökning av energieffektiviteten, effektivisering av tillgången på ren energi samt främjande av cleantech. I mötet deltar också en Team Finland -företagsdelegation.

I samband med mötet ordnas också det andra ministermötet för initiativet Mission Innovation, som också främjar ren energi. Mission Innovation är ett initiativ som offentliggjordes i samband med klimatförhandlingarna i Paris. Avsikten med initiativet är att öka innovationerna inom miljövänlig energi för att begränsa klimatförändringen och för att trygga källorna till ren energi. Finland anslöt sig till initiativet i november 2016. Medlemskapet ger finländska cleantech-företag en möjlighet till samarbete med internationella kapitalplacerare.

De 22 stater som anslutit sig till initiativet och EU har åtagit sig att fördubbla sin offentliga finansering för forskning och utveckling kring ren energi senast 2020. Programmet för smart energi, som Tekes startade i maj, är en av Finlands åtgärder för att nå målet.

Under besöket träffar minister Lintilä vice handelsminister Li Chenggang bilateralt. Utöver ministermötena ordnas i Peking demonstrationer av ny energiteknik samt diskussioner om teman kring främjande av ren energi. Finland är bland annat med om att starta kampanjen [email protected], där målet är att uppnå 30 procents marknadsandel för elbilar i försäljningen av nya bilar år 2030.

De nordiska länderna står tillsammans värdar för de följande ministermötena (CEM9/MI3) i Köpenhamn och Malmö i maj nästa år.

Företagen i företagsdelegationen: AW-Energy, Cleantech Invest, Clic Innovation, Ensto, Greenstream Network, Lightneer, Slush, Solved – The Cleantech Company och VTT.

Ytterligare upplysningar:

Riku Huttunen, överdirektör, ANM, tfn 050 431 6518, Tuuli-Maaria Aalto, specialsakkunnig, ANM, tfn 029 504 7077, Isabella Paju, sakkunnig, ANM, tfn 029 504 7015.

Mer information om CEM/MI-mötena:

Clean Energy Ministerial - Accelerating the Transition to Clean Energy Technologies
Mission Innovation – Accelerating the Clean Energy Revolution
Pressmeddelande 2016

Tillbaka till toppen