Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

Neljä suomalais-kiinalaista energia-alan pilottihanketta julkistettiin Kiinassa

Työ- ja elinkeinoministeriö
15.1.2019 10.17
Tiedote

Neljä suomalais-kiinalaista energia-alan pilottihanketta julkistettiin tasavallan presidentti Sauli Niinistön 14.-15.1.2019 Kiinaan suuntautuvan valtiovierailun yhteydessä. Pilottihankkeet keskittyvät puhtaan energiatuotannon, kaukolämmön ja -kylmän ratkaisuihin, älykkäisiin ja joustaviin energiaratkaisuihin sekä uusiutuvan energian ratkaisuihin.

Kiinan energiaministeriö julkisti pilottihankkeet tällä viikolla. Ne ovat energian Internet Lunanissa, maalämmön hyödyntäminen Zhoukoussa, biomassan kaasutus hiilivoimalassa Huarunissa ja mikroverkko Nanshassa. Näiden neljän hankkeen konkreettiset toimenpiteet käynnistyvät nyt yhteistyössä kiinalaisten ja suomalaisten energia-alan yritysten ja toimijoiden välillä.   

Hankkeiden hakuvaiheessa korostettiin kummankin maan teknologisia vahvuuksia sekä konkreettisiin tuloksiin pääsemistä. Pilottihankkeiden toteutuminen perustuu Suomen työ- ja elinkeinoministeriön ja Kiinan energiaministeriön väliseen yhteistyöhön.

Suomen ja Kiinan ministeriöiden kesäkuussa 2017 allekirjoittaman yhteisymmärryspöytäkirjan mukaisesti Kiinan energiaministeriö julkaisi keväällä 2018 Kiinan laajuisen projektihaun, johon tuli yhteensä kaksikymmentä hakemusta.

Kiinan energiaministeriön alkukarsinnan jälkeen suomalais-kiinalainen asiantuntijaryhmä valitsi näistä neljä pilottihanketta. Suomen asiantuntijaraati, joka muodostui Business Finlandin sekä yliopisto- ja yritysmaailman edustajista, korosti valinnassaan innovatiivisia ratkaisuja, joissa on mukana laaja yritystarjooma ja joita voidaan monistaa eri markkinoille.

– Yhteistyömme Kiinan energiaministeriön kanssa on ollut pitkäjänteistä ja olemme alusta asti rakentaneet kummankin maan vahvuuksiin pohjautuvaa yhteistyötä. Yhteistyömahdollisuudet energia-alalla on otettu huomioon myös Kiinan presidentti Xi Jinpingin valtiovierailulla vuonna 2017 allekirjoitetussa kumppanuusjulistuksessa, sanoo neuvotteleva virkamies Pentti Puhakka työ- ja elinkeinoministeriöstä. 

– Business Finlandin Smart Energy Finland -ohjelmassa mukana olevat suomalaisyritykset edustavat innovatiivisia, luotettavia ja puhtaita ratkaisuja. Yritystemme aktiivinen mukanaolo Kiinan aktiviteeteissamme on ollut välttämätöntä pilottiprojektien synnyttämisessä ja luottamuksellisen yhteistyön rakentamisessa, toteaa Helena Sarén, Smart Energy Finland -ohjelman johtaja Business Finlandista.  

Lisätiedot:
ohjelmajohtaja Helena Sarén, Business Finland, puh. +358 294 695 324
neuvotteleva virkamies Pentti Puhakka, TEM, puh. +358 295 064 813
lähetystösihteeri Paavo Kotiaho, UM (Suomen Pekingin suurlähetystö) p. +86 138 0161 7352

Tillbaka till toppen