Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

Brist på läkare och arbetsledare, överutbud på sekreterare

Arbets- och näringsministeriet
27.9.2016 9.52
Pressmeddelande

Enligt yrkesbarometern ser det ut som om ökningen av överutbudet på arbetskraft planar ut. Av de något över 200 yrken som analyserades, uppskattades i oktober 61 vara yrken med överutbud på arbetskraft. I mars fanns det 70 yrken med överutbud. Överutbud fanns på sekreterare, skräddare, möbelsnickare och grafiker.

Det förekommer fortfarande klart mest brist på arbetskraft inom hälso- och socialsektorn. Även inom byggverksamheten blir bristen på arbetskraft vanligare. Enligt bedömningen fanns det 15 yrken med brist på arbetskraft. Antalet yrken med arbetskraftsbrist har ökat, men å andra sidan finns på listan inte längre några yrken där det råder stor brist på arbetssökande. 

Uppgifterna framgår av yrkesbarometern, som arbets- och näringsministeriet publicerade den 27 september 2016. Uppgifterna baserar sig på en bedömning som arbets- och näringsbyråerna gjorde i september–oktober.

Bristen på arbetskraft är störst inom hälso- och socialsektorn

Ungefär hälften av yrkena med brist på arbetskraft finns fortfarande inom hälso- och socialsektorn. Det finns i synnerhet brist på läkare, överläkare och specialistläkare. Även inom byggverksamheten finns det brist på arbetskraft. Utöver arbetsledare har takmontörer, reparatörer, betongarbetare och armerare blivit yrken med arbetskraftsbrist.

Brist på överläkare, specialistläkare och allmänläkare finns i nästan alla regioner. Inom byggverksamheten riktar sig bristen på arbetskraft till områden i Södra Finland.

Andra yrken med arbetskraftsbrist finns inom försäljning och marknadsföring. Det finns brist på bland annat marknadsundersökningsintervjuare, reklamutdelare, direktförsäljare och telefonförsäljare. Man upplever dock inte att det råder stor brist på arbetskraft inom kommersiella yrken. 

Musiker, forskare och tjänstemän har hamnat på överutbudslistan

Mest överutbud på arbetskraft fanns i yrkena kontorssekreterare, skräddare, sömmerskor och körsnärer, möbelsnickare samt grafiska multimediadesigners.  Nya yrken på listan över yrken med överutbud är musiker, sångare och kompositörer, samhälls- och kulturforskare samt tjänstemän, såsom banktjänstemän.

Yrkesbarometern utarbetas två gånger om året. Nästa gång publiceras uppgifterna i mars 2017. Den senaste yrkesbarometerns uppgifter finns i sin helhet på adressen www.ammattibarometri.fi [http://www.ammattibarometri.fi].

Analysen om barometern finns på arbets- och näringsministeriets webbplats www.tem.fi/julkaisut (på finska)

Ytterligare upplysningar:
Mika Tuomaala, konsultativ tjänsteman, ANM, tfn 029 504 8450

Tillbaka till toppen