Hoppa till innehåll

Hållbar tillväxt för små och medelstora företag huvudtemat för SME Assembly

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 21.11.2019 13.37 | Publicerad på svenska 22.11.2019 kl. 14.40
Nyhet

Över 99 procent av företagen inom EU är små och medelstora företag. Därför är små och medel-stora företag viktiga skapare av välfärd och tillväxt i hela Europa. SME Assembly, som ordnas i Helsingfors den 25–27 november, är på EU-nivå årets viktigaste evenemang för små och medel-stora företag och samtidigt huvudevenemanget under EU:s SMF-vecka. Evenemanget ordnas av arbets- och näringsministeriet och Europeiska kommissionen.

Vid SME Assembly, som årligen ordnas i det EU-land som är rådets ordförande vid tidpunkten i fråga, diskuteras EU:s politik för små och medelstora företag samt de åtgärder som stärker verksamhetsförutsättningarna för små och medelstora företag. Politiken för små och medelstora företag kommer att vara en prioritering på den tillträdande kommissionens agenda.

Denna gång fokuserar evenemanget bland annat på små och medelstora företags hållbara tillväxt, hållbara finansiering, framtida arbete samt kompetens och ägarbyten. Evenemanget öppnas tisdagen den 26 november av Jari Partanen, statssekreterare vid arbets- och näringsministeriet, varefter professor Dan Isenberg håller ett huvudanförande om små och medelstora företags innovationsdrivna tillväxt.

SME Assembly samlar närmare 500 personer bland annat från ministerier, organisationer som utvecklar företag, företag och företagarorganisationer. I evenemanget deltar dessutom ett SMF-sändebud från varje EU-land. Sändebudet har till uppgift att diskutera politiken för små och medelstora företag på EU-nivå. Understatssekreterare Petri Peltonen är Finlands SMF-sändebud.

I samband med SME Assembly kommer också den europeiska utmärkelsen för främjande av företagande att delas ut (European Enterprise Promotion Awards). Genom den presenteras de bästa insatsområdena för främjande av företagande. Vid evenemanget i Graz i Österrike i fjol belönades Kasvu Open.

Arbets- och näringsministeriet twittrar om ämnet på kontot @TEM_uutiset. Evenemangets hashtagg är #SMEAssembly2019.

Mer information:
Pertti Hämäläinen, konsultativ tjänsteman, tfn +358 29 506 3516

Tillbaka till toppen