Hoppa till innehåll

Artificiell intelligens är ANM:s huvudtema när det är öppet hus i Ständerhuset

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 23.8.2017 14.57
Pressmeddelande

Hur kan artificiell intelligens stödja släktforskning, rap-rim eller undervisning? Kan man skapa tillväxt i Finland med hjälp av artificiell intelligens? Hur kan man lära artificiell intelligens att förstå bilder och se in i framtiden? Svar på dessa frågor ges på kursen i artificiell intelligens, som arbets- och näringsministeriet ordnar den 26 augusti i Ständerhuset.

Lördagen den 26 augusti har statsrådet dörrarna öppna för allmänheten vid flera av sina verksamhetsställen för att fira 100-årsjubileet av Finlands självständighet. ANM presenterar sig med temat artificiell intelligens i Ständerhuset (Snellmansgatan 9–11), där historia och nutid möts när flera ministerier presenterar sin verksamhet och aktuella teman.

ANM:s grundkurs i artificiell intelligens för alla i sal 3 i Ständerhuset består av fyra presentationer som börjar klockan 10.30, 11.30, 12.30 och 13.15. Där belyser sakkunniga vad artificiell intelligens är och vad den kan vara i framtiden. Grundkursen i artificiell intelligens kan också följas via en direkt webbsändning på adressen: https://tem.videosync.fi/tekoalykoulu_260817 Efter evenemanget kan presentationerna ses i form av webbinspelningar på samma adress.

Flera olika ministerier har montrar i sal 10 i Ständerhuset. Vid ANM:s workshop får besökarna bekanta sig med intressanta applikationer inom artificiell intelligens. Kl. 10–14 kan besökarna testa bland annat applikationer för bild- och figuridentifikation, maskinell inlärning samt analysverktyg. Kursen i artificiell intelligens och workshopen genomförs i samarbete med Innokampus Oy.

ANM öppnar också dörrarna till sina verksamhetsställen virtuellt genom att publicera en presentationsvideo om fastigheterna på Alexandersgatan och Södra esplanaden. Dessa historiska byggnader har med respekt för traditioner moderniserats till resurs- och energieffektiva flexkontor för dagens tjänstemän. Videon kan fr.o.m. den 26 augusti ses på adressen: https://www.youtube.com/user/TEMvideot

Praktiska arrangemang: Ständerhuset är öppet kl. 10–14 den 26 augusti. Det är inte möjligt att lämna sina kläder eller saker i förvar i lokalerna, så stora väskor och ryggsäckar bör lämnas hemma. Besökarna ska genomgå en säkerhetskontroll för att komma in i huset. Det är inte tillåtet att ta med vätskor. Det är inte möjligt att röra sig med barnvagn i lokalerna.

Programmet för ANM:s kurs i artificiell intelligens 26.8. (på svenska)

Mer information på webben:
Statsrådets gemensamma webbsida om öppet hus-evenemanget
Följ evenemang på ANM:s Twitter-sida aihetunnisteet #tekoälykoulu, #avoimetovet
ANM på Instagram
ANM på Facebook

Ytterligare upplysningar:

Tiina Kairistola, kommunikationsdirektör, ANM, tfn 050 396 0073
Mauri Vieru, kommunikationsexpert, ANM, tfn 050 431 6519
Tapio Virkkunen, utvecklingschef, ANM, tfn 050 408 4826
Rami Saarniaho, founder&CEO, Innokampus Oy, tfn 050 541 8608

Tillbaka till toppen