Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

ANM med på Suomiareena: arbete, tillväxt, energi

Arbets- och näringsministeriet
11.7.2016 9.42
Pressmeddelande

Arbets- och näringsministeriet är en av huvudsamarbetspartnerna på Suomiareena, som MTV och Björneborgs stad arrangerar 11–15.7.2016. ANM syns på estraderna i Björneborg vid tre paneldebatter och är med på Medborgartorget hela veckan med två tält.

Arbets- och näringsministeriet är en av huvudsamarbetspartnerna på Suomiareena, som MTV och Björneborgs stad arrangerar 11–15.7.2016. ANM syns på estraderna i Björneborg vid tre paneldebatter och är med på Medborgartorget hela veckan med två tält.  

– Vi vill synliggöra arbets- och näringsministeriets mångsidiga verksamhet på Suomiareena och delta i samhällsdebatten. Arbets- och näringsministeriet är ett tillväxtministerium som har till uppgift att främja företagsverksamhet och möjliggöra ny affärsverksamhet och arbetstillfällen. I Björneborg går vi igenom dessa teman ur olika synvinklar vid paneldebatterna, ANM:s tält och andra evenemang, säger kanslichef Jari Gustafsson.

Teman för paneldebatterna är omvälvningar i arbetet och den nya energipolitiken

Justitie- och arbetsminister Jari Lindström är värd för paneldebatten ”Biff à la Lindström – två poänger om omvälvningarna i arbetet” tisdagen den 12 juli kl. 15.15–16.30. Debatten gäller två aktuella teman i arbetslivet: hur yrkena förändrats och invandrares sysselsättning. Utöver ministern deltar i paneldebatten FFC:s ordförande Jarkko Eloranta, äldre forskaren Anu Järvensivu från Arbetshälsoinstitutet, ordföranden för Björneborgs Juniorhandelskammare Jutta Fagerström, experten på invandringsfrågor Eve Kyntäjä från FFC, Fazers koncerndirektör Cristoph Vitzthum samt doktorsstuderanden Fadumo Dayib. Debatten på Purje-estraden i Rådhusparken leds av företagaren, riksdagsledamot Hjallis Harkimo.

Näringsminister Olli Rehns paneldebatt ”Fem ronder om energi” går igenom energipolitik torsdagen den 14 juli kl. 10.00–11.15. Teman i debatten är energiförbrukning, självförsörjning, koldioxidfrihet, kärnkraft och förnybar energi. Ministern utmanas av VD:n för Paneliankosken Voima Kimmo Nurminen, De grönas riksdagsledamot Antero Vartia, Vänsterförbundets ordförande Li Andersson, SDP:s ordförande Antti Rinne samt klimat- och energiansvarig Kaisa Kosonen från Greenpeace. Även denna panel arrangeras på Purje-estraden, och leds av redaktör Baba Lybeck.

Dessutom ordnar projektet Arbetsliv 2020 från arbets- och näringsministeriet måndagen den 11 juli kl. 13.30–14.45 en panel med titeln ”Det är förbjudet att begå misstag! & andra myter i arbetslivet” på Bepop-estraden (adress Yrjönkatu 22). Vid paneldebatten tar man itu med olika myter i arbetslivet och förändringen av arbetskulturen. Debattörer i panelen är riksförlikningsman Minna Helle, chefen för Cimcorp Oy:s projektverksamhet Jari Jylli, medicinska direktören för Stiftelsen Rinnehemmet Linda Laatikainen, Mehackits grundare Pia Henrietta Kekäläinen, personalchef Johanna Pystynen från Vincit Oy samt regissör Timo Vuorensola. Debatten leds av omställningscoach och mediepåverkare Maaretta Tukiainen.

Information och rådgivning vid ANM-tältet och POP UP-TE-byrån  

Vid ministeriets tält på Medborgartorget händer det saker hela tiden. På måndagen svarar vi på konsumentfrågor och vid tältet finns en upphandlingsklinik. Kretsloppsekonomiska projektet From Waste to Taste ger smakbitar. På tisdagen diskuteras integrationsfrågor vid tältet. På onsdagen står företag på programmet. Vid tältet kan man testa sina förutsättningar att bli företagare. Torsdagens teman är energi och bioekonomi, medan regionutveckling diskuteras på fredagen.

Bredvid ANM:s tält finns en POP UP-TE-byrå, där såväl de offentliga arbets- och näringstjänsterna som de privata arbetsförmedlingstjänsterna finns under samma tak. Vid tältet kan man träna jobbsökning och i bästa fall hitta ett jobb. Där finns t.ex. en CV-klinik, möjlighet att göra jobbansökan i form av video samt snabba arbetsintervjuer. De som tänker bli företagare kan komma och bekanta sig med tjänsterna för nya företagare, lobba för sin affärsidé eller prata med företagare.

Alla evenemang som arbets- och näringsministeriet ordnar och ett utförligare program för tälten finns i ANM:s veckoprogram http://bit.ly/29sr7OX samt i programmet för POP UP-TE-byrån http://bit.ly/29mZiHc

Senaste informationen från sociala medier

Facebook: TEM SuomiAreenassa https://www.facebook.com/events/1035556316536168/
och POP UP -työkkärissä https://www.facebook.com/events/502243239968075/
Instagram: temsuomiareenassa
Twitter: @TEM_uutiset #temsuomiareenassa www.twitter.com/TEM_uutiset

Ytterligare upplysningar:
kommunikationsexpert Jenni Hakala, ANM, tfn 029 504 7893
kommunikationsdirektör Mervi Liukkonen, ANM, tfn 029 506 4786

Tillbaka till toppen