Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

Terrafames finansieringsförhandlingar kan vid behov fortsätta över årsskiftet

Arbets- och näringsministeriet
11.11.2016 15.28
Pressmeddelande

Regeringens finanspolitiska ministerutskott behandlade den 11 november 2016 läget för Terrafames gruvdrift. Ministerutskottet fastslog att Terrafame Group Oy och Terrafame Oy vid behov kan fortsätta de pågående förhandlingarna som siktar till säkerställande av privat finansiering även efter 31.12.2016, om detta är ändamålsenligt för att uppnå det bästa möjliga förhandlingsresultatet.

Dessutom förordade ministerutskottet förslaget att det i den kompletterande budgetpropositionen för 2017 reserveras 100 miljoner euro för ytterligare kapitalisering av Terrafame Group Oy.

– I och med att driftsättningen av Terrafames gruva framskrider har miljösäkerheten förbättrats och osäkerheterna i samband med den operativa verksamheten minskat väsentligt. Ur statsägarens perspektiv kan det bedömas att det finns bättre förutsättningar för lönsam gruvdrift än tidigare. Även nickel och zink har haft en gynnsam prisutveckling, konstaterar näringsminister Olli Rehn.

– Processen för privat finansiering har framskridit positivt. Målet är fortfarande att säkerställa fortsatt finansiering för företaget före utgången av 2016. Genom att tillåta att förhandlingarna vid behov fortsätter över årsskiftet vill regeringen för Terrafame säkerställa möjlighet att uppnå det bästa möjliga förhandlingsresultatet för fortsatt verksamhet, säger minister Rehn.

Ministerutskottet har fastställt att regeringen också förbereder sig på att täcka säkerheterna för gruvverksamhet i Terrafame Oy:s miljötillstånd, som för närvarande behandlas i högsta förvaltningsdomstolen.

Ytterligare upplysningar:
Hannu Väänänen, näringsministerns specialmedarbetare, tfn 050 410 4909
Mika Niemelä, ekonomidirektör, ANM, tfn 029 50 62135

Tillbaka till toppen