Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

Työ- ja elinkeinoministeriö käynnistää tarkastuksen Business Finlandin myöntämästä koronahäiriötilanteen rahoituksesta

Työ- ja elinkeinoministeriö
21.4.2020 17.16
Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriön on kiinnittänyt huomiota Business Finlandin rahoitustoiminnan lainmukaisuuteen ja valvonnan merkitykseen rahoituksen ensimmäisestä päivästä alkaen. Business Finlandin sisäisen valvonnan ja tarkastustoiminnan lisäksi TEM tulee käynnistämään myös omaa valvontatoimintaa Business Finlandin rahoitustoimintaan liittyen samoin kuin muuhun TEM:n hallinnonalan rahoitustoimintaan laajemminkin.

Lisäksi VTV tulee todennäköisesti tarkastamaan pandemian hallintaan liittyvää yritystukikokonaisuutta, mutta ei tässä tilanteessa yksittäisen toimijan yksittäisiä rahoituspäätöksiä.

Rahoitusta on valvottu alusta lähtien

Business Finlandilla panostaa valvontaan omien prosessiensa ja sisäisen valvontatoimintansa kautta. Business Finlandin sisäisen valvonnan tarkoitus on varmistaa, että talous ja toiminta ovat lainmukaisia. Business Finland valvoo rahoituksensa käyttöä sekä oman toimintansa laatua säännöllisin tarkastuksin. Näillä laatuauditoinneilla arvioidaan rahoituspäätösten valmistelutyön sekä projektin kestoaikana tehtävän seurantatyön laatua. Häiriötilannerahoituksen valmistelu- ja päätösprosessin toimivuudesta tehdään viikoittaisia auditointeja. Lisäksi häiriötilannerahoituksesta tehdään erillisiä riskikartoituksia.

Miten rahoitus maksetaan yrityksille?

Rahoituksen loppuosa maksetaan, kun yritys on toimittanut Business Finlandiin projektin loppuraportin ja raportin ja projektin kustannukset on hyväksytty. Kustannusten on oltava yrityksen kirjanpidossa maksettuina, kun projektin loppuraportti ja kustannusselvitys toimitetaan.

Yrityksen tilintarkastajan on vahvistettava, että kustannukset ovat projektista aiheutuneita. Tavanomaisen projektivalvonnan lisäksi Business Finland tarkastaa jälkikäteen osan projekteista tarkemmin. Jälkitarkastettavat projektit valitaan joko satunnaisesti, riskiarvioinnin perusteella tai jos epäillään väärinkäytöksiä. Business Finland tekee taustaselvityksiä asiakkaistaan estääkseen mm. rahanpesun sekä laittoman ja epäeettisen toiminnan tukemisen.

Mitä häiriötilannerahoitus on?

Business Finlandin häiriötilannerahoitus on suunnattu yrityksille, joiden taloustilanne oli kunnossa ennen koronaviruksen aiheuttamaa pandemiaa, ja jotka nyt kärsivät koronaviruksen vaikutuksista.

Rahoitus piti epidemiatilanteessa käynnistää nopeasti. Tuki saatiin nopeimmin toimimaan, kun valittiin keinoksi olemassa oleva väylä eli Business Finlandin kehittämisrahoitus.  Lain mukaan Business Finlandin rahoitus kohdistuu tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan.

Tukimuoto on sellainen, että se sopii ehkä joillekin yritysmuodoille toisia paremmin ja erityisesti poikkeustilanteessa on syytä tarkastaa kaikkien osapuolten parhaaksi tuen myöntämistä ja käyttöä. Näin tehdään normaalistikin kaikkien Business Finlandin tukien suhteen.

Lisätiedot:
teollisuusneuvos Sampsa Nissinen, TEM, p. 029 504 7189
johtaja Antti Joensuu, TEM, p. 029 506 3697

Tillbaka till toppen