Hoppa till innehåll

Yrkesbarometern: Antalet yrken som lider av brist på arbetskraft har minskat

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 27.9.2019 8.08
Pressmeddelande

Antalet yrken som lider av arbetskraftsbrist har slutat öka. Brist på arbetskraft råder i 52 yrken medan detta antal i vårens barometer var 54. Ett år tidigare fanns det 48 yrken med brist på arbetskraft.

Antalet yrken där det råder överutbud av arbetskraft har minskat redan en längre tid, men nu verkar minskningen ha avtagit. Enligt barometern som gavs ut i september 2019 finns det överutbud av arbetskraft inom 21 yrken, det vill säga antalet hade inte ändrats efter vårens barometer. För ett år sedan var antalet 29.

Uppgifterna finns i arbets- och näringsministeriets yrkesbarometer som gavs ut den 27 september 2019. Barometern baserar sig på arbets- och näringsbyråernas uppskattningar från augusti-september 2019.

Arbetskraftsbrist blivit vanligare bland specialister inom socialt arbete och barnträdgårdslärare

Det råder stor brist på kompetent arbetskraft bland specialister inom socialt arbete, barnträdgårdslärare, kontors- och hotellstädare samt logopeder. Redan tidigare har det i allmänhet varit brist på logopeder och städare. 

Yrken inom byggverksamhet och industriområdet har fallit bort från topplistan på yrken med arbetskraftsbrist. Hösten 2018 fanns arbetsledare inom byggverksamhet, byggnadsingenjörer, betongarbetare och armerare samt övriga byggarbetare med på topp 15-listan. Nu har också svetsare och gasskärare försvunnit från topplistan.

Antalet yrken inom hälso- och socialsektorn på topp 15-listan över branscher med arbetskraftsbrist har ökat. Hälften av yrken med arbetskraftsbrist på topplistan finns nu inom hälso- och socialsektorn. Förutom yrken inom hälso- och socialsektorn finns det brist på arbetskraft i flera yrken inom service- och utbildningsområdet. Nya yrken som kommit på topp 15-listan är speciallärare och psykologer.

Överutbud av arbetskraft inom sekreterararbete och kreativa branscher

På topp 15-listan över yrken med överutbud av arbetskraft har skett få ändringar under de senaste åren. Överutbud av arbetskraft finns fortfarande i fråga om kontorssekreterare. Yrken som kommit tillbaka på topp 15-listan är möbel- och maskinsnickare. I vårens uppskattning bedömdes efterfrågan och utbudet i fråga om dessa yrken vara i balans på arbetsmarknaden. På branscher med överutbud finns fortsättningsvis många yrken inom kreativt arbete, bl.a. olika produktdesigners samt yrken inom kommersiell och allmän kommunikation.

Arbets- och näringsbyråerna bedömer att rekryteringsbehoven inom den närmaste framtiden kommer att öka ytterligare inom yrkena städare, hembiträden, närvårdare, applikationsprogrammerare och barnträdgårdslärare.

Bedömningarna i yrkesbarometern finns tillgängliga på adressen www.ammattibarometri.fi. Resultaten presenteras även enligt ekonomiskregion. Nästa prognos om sysselsättningsutsikterna för olika yrkeskategorier görs våren 2020.

Mer information:

Mika Tuomaala, konsultativ tjänsteman, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 8450, mika.tuomaala(at)tem.fi

Tillbaka till toppen