Hyppää sisältöön

Ammattibarometri: Työvoimapulasta kärsivien ammattien määrä kääntynyt laskuun

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 27.9.2019 8.08
Tiedote

Työvoimapulasta kärsivien ammattien määrä ei enää kasva. Työvoimapulasta kärsii enää 52 ammattia, kun keväällä pula-ammatteja oli 54. Vuotta aiemmin pula-ammatteja oli 48.

Työvoiman ylitarjonta on pitkään vähentynyt ja nyt ylitarjonta-ammattien väheneminen näyttää loppuvan. Syyskuun 2019 arvioinnissa ylitarjonta-ammatteja oli 21. Keväällä ylitarjonta-ammattien määrä oli sama. Vuotta aikaisemmin ylitarjonta-ammatteja oli 29.

Tiedot löytyvät työ- ja elinkenoministeriön 27.9.2019 julkaisemasta Ammattibarometrista, joka perustuu TE-toimistojen arvioihin elo-syyskuulta 2019.

Työvoimapula on yleistynyt sosiaalityön erityisasiantuntijoiden ja lastentarhanopettajien ammateissa

Suurta pulaa osaavasta työvoimasta on laajalti sosiaalityön erityisasiantuntijoiden, lastentarhanopettajien, toimisto- ja laitossiivoojien sekä puheterapeuttien ammateissa. Aiemmin pulaa on ollut yleisesti puheterapeuteista ja siivoojista.

Pula-ammattien kärjestä ovat poistuneet rakennusalan ja teollisuuden ammatit. Vuosi sitten syksyllä 2018 rakennusalalta top-15 listalla olivat rakennusalan työnjohtajat, rakennusinsinöörit, betonirakentajat ja raudoittajat sekä muut rakennustyöntekijät. Nyt top-15 listalta ovat myös pudonneet hitsaajat ja kaasuleikkaajat sekä koneistajat.

Terveys- ja sosiaalialan ammattien osuus pula-ammattien top-15 listalla on kasvussa. Puolet pula-ammattien kärkipäässä olevista on terveys- ja sosiaalialalta. Sosiaali- ja terveysalan ammattien lisäksi pulaa työvoimasta on useissa palvelu- ja opetusalan ammateissa. Uusina ammatteina top-15 listalle ovat nousseet erityisopettajat ja psykologit.

Työvoiman ylitarjontaa sihteerityössä ja luovilla aloilla

Työvoiman ylitarjonta-ammattien top 15 -listalla muutokset ovat viime aikoina olleet vähäisiä. Ylitarjontaa työvoimasta on edelleen yleisesti yleissihteerin ammatissa. Ylitarjonnan top 15 -listalle ovat jälleen nousseet huonekalu- ja konepuusepät. Kevään arvioinnissa näiden ammattien työmarkkinatilanne arvioitiin tasapainoisemmaksi kysynnän ja tarjonnan suhteen. Ylitarjonta-aloilla on edelleen paljon luovan työn ammatteja, mm. eri alojen tuotesuunnittelijoita sekä kaupallisen ja yleisen viestinnän ammatteja.

Lähitulevaisuuden tilanteesta TE-toimistot arvioivat, että rekrytointitarpeet kasvavat edelleen mm. siivoojien, kotiapulaisten, lähihoitajien, sovellussuunnittelijoiden ja lastentarhanopettajien ammateissa.

Katso ammattibarometriarviot osoitteesta www.ammattibarometri.fi jopa seutukuntatasolla. Seuraava arvio työllistymisen näkymistä eri ammateissa tehdään keväällä 2020.

Lisätiedot:

neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala, TEM, puh 029 504 8450, mika.tuomaala(at)tem.fi

 
Sivun alkuun