Hoppa till innehåll

Baltic Connector Oy:lle tutkimuslupa talousvyöhykkeelle kaasuputkea varten

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 29.9.2016 13.46
Tiedote

Valtioneuvosto antoi 29.9.2015 ehdollisen suostumuksensa Baltic Connector Oy:lle suorittaa merenpohjan tutkimuksia Suomen talousvyöhykkeellä Balticconnector-kaasuputkihanketta varten. Suostumus on voimassa 31.12.2017 saakka.

Valtioneuvosto myönsi edellisen tutkimusluvan hanketta varten vuonna 2013. Hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA) päättyi vuonna 2015. Kaasuputken suunnitellulla reitillä on tarpeen tehdä uusia merenalaisia tutkimuksia kattamaan putkireitin alue riittävästi. Tutkimusten tarkoituksena on löytää teknisesti, taloudellisesti ja ympäristöllisesti parhaimmat ratkaisut kaasuputken sijoittamiseksi.

Balticconnector-kaasuputki yhdistäisi Suomen ja Viron maakaasuputkiverkostot. Suunnitellun merenalaisen putkilinjan pituus on noin 81 kilometriä. Kaasuputki tulisi sijoittumaan Suomenlahdella Suomen ja Viron talousvyöhykkeille ja aluevesille. Putki rantautuisi Inkoossa ja Paldiskissa.

Talousvyöhyke ei kuulu Suomen valtion alueeseen, vaan on YK:n merioikeusyleissopimuksen mukaan kansainvälistä merialuetta, jonne kaikilla on vapaus laskea merenalaisia kaapeleita ja putkistoja.

Kaasuputken rakentaminen Suomen talousvyöhykkeelle edellyttää aikanaan valtioneuvoston taloudellisen hyödyntämisen suostumusta (periaatepäätös) sekä vesilain mukaista toimenpidelupaa.

Lisätiedot:
hallitussihteeri Johanna Ylitepsa, TEM, puh. 029 506 4207

Tillbaka till toppen