Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

Näringsminister Mika Lintilä besöker Indonesien

Arbets- och näringsministeriet
1.6.2017 14.25
Pressmeddelande

Näringsminister Mika Lintilä besöker Jakarta i Indonesien den 5–6 juni 2017 tillsammans med en Team Finland -delegation. I resan deltar en företagsdelegation som bland annat består av företag inom områdena energi, bioekonomi, cleantech och digitalisering. Syftet med besöket är att främja finländska företags export, att vidareutveckla befintliga samarbetsrelationer och att öppna dörrar för nya partnerskap.

Under besöket träffar näringsminister Lintilä flera ministrar samt guvernören för staden Jakarta. Dessutom träffar företagen i delegationen företrädare för indonesiska statens bolag och privata företag.

I samband med besöket ordnas det andra mötet för arbetsgruppen för samarbete inom energiområdet mellan finska arbets- och näringsministeriet och indonesiska ministeriet för energi- och mineralresurser. Arbetsgruppen verkställer samförståndsavtalet mellan Finland och Indonesien inom energiområdet. Avtalet undertecknades när Republikens President Niinistö var på besök i Indonesien i november 2015. Arbetsgruppen har som mål att främja affärspartnerskap mellan Finland och Indonesien och finländska företags marknadsmöjligheter i energisektorn i Indonesien.

Handelsutbytet mellan Finland och Indonesien ökade kraftigt fram till mitten av decenniet och värdet av utbytet steg till en halv miljard euro. Förra året minskade exporten av varor dock kraftigt och sjönk till mindre av hälften jämfört med det föregående året. Värdet av den totala exporten var 156 miljoner euro. Även importen sjönk med 19 procent och uppgick till 113 miljoner euro. Den kraftiga minskningen av exporten kan delvis bero på leveranstidpunkter, eftersom en stor del av Finlands export är investeringsvaror, såsom maskiner och anordningar. Dessutom går en del av exporten till Indonesien via andra länder, såsom Singapore, och syns inte i Indonesiens handelsstatistik. I början av 2017 vände exporten från Finland till Indonesien uppåt igen. Allt som allt finns det uppskattningsvis 20 finländska företag som är verksamma i Indonesien.

Indonesiens ekonomi växer för närvarande med en takt på drygt fem procent. Det förväntas att antalet konsumenter mer än fördubblas fram till 2030. I egenskap av en växande ekonomi i sydvästra Asien erbjuder Indonesien många möjligheter även för finländska företag, i synnerhet inom energisektorn, inom utveckling av infrastrukturen och inom bio- och kretsloppsekonomin. En av prioriteringarna för Indonesiens regering är också utveckling av utbildningen och hälso- och sjukvården.

Aktörer och företag som deltar i besöket: Abloy Asia, AW-Energy, CS Control Software, Ensto, Finnfund, Finnvera, Fortum, Handelsbanken, Outotec, Saalasti, Satel, SCS Consulting, Vaisala, Valmet, WOIMA Finland och Wärtsilä.

Ytterligare upplysningar:

Tuuli-Maaria Aalto, näringsministerns tjänstemannamedarbetare, tfn +358 50 431 7529, Mari Hakkarainen, konsultativ tjänsteman, tfn +358 50 434 4933.

Tillbaka till toppen