Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt

Elinkeinoministeri Mika Lintilä Indonesiaan

Työ- ja elinkeinoministeriö
1.6.2017 14.25
Tiedote

Elinkeinoministeri Mika Lintilä tekee Team Finland -vierailun Indonesian Jakartaan 5.–6. kesäkuuta 2017. Matkalle osallistuu Finpron kokoama yritysvaltuuskunta, joka koostuu muun muassa energia-, biotalous-, cleantech- ja digitalisaatioalan yrityksistä. Vierailun tavoitteena on edistää suomalaisyritysten vientiä, kehittää jo solmittuja yhteistyösuhteita ja avata ovia uusille kumppanuuksille.

Elinkeinoministeri Lintilä tapaa vierailun aikana useita Indonesian hallituksen ministereitä sekä Jakartan kaupungin kuvernöörin. Lisäksi valtuuskunnan yritykset tapaavat Indonesian valtion yhtiöiden ja yksityisten yritysten edustajia.

Vierailun yhteydessä järjestetään Suomen työ- ja elinkeinoministeriön ja Indonesian energia- ja mineraaliresurssiministeriön välisen energia-alan yhteistyöryhmän toinen kokous. Työryhmä toimeenpanee Suomen ja Indonesian välistä energia-alan yhteisymmärryspöytäkirjaa, joka allekirjoitettiin Tasavallan Presidentti Niinistön vierailulla Indonesiaan marraskuussa 2015. Työryhmän tavoitteena on edistää Suomen ja Indonesian välisiä liiketoimintakumppanuuksia ja suomalaisten yritysten markkinamahdollisuuksia Indonesian energiasektorilla.

Suomen ja Indonesian välinen kauppavaihto oli vahvassa kasvussa vuosikymmenen puoliväliin saakka, ja vaihdon arvo nousi puoleen miljardiin euroon. Viime vuonna tavaravienti kuitenkin notkahti ja laski alle puoleen edellisvuodesta. Kokonaisvienti jäi arvoltaan 156 miljoonaan euroon. Myös tuonti laski 19 prosentilla ja oli arvoltaan 113 miljoonaa euroa.

Viennin jyrkkään laskuun saattoi osaltaan vaikuttaa toimitusten ajoitus, koska huomattava osa Suomen viennistä on investointitavaroita kuten koneita ja laitteita. Lisäksi osa viennistä Indonesiaan kulkee muiden maiden, kuten Singaporen, kautta eikä näy Indonesian kauppatilastoissa. Vuoden 2017 alussa Suomen vienti Indonesiaan on kääntynyt jälleen kasvuun. Kaikkiaan Indonesiassa toimii arviolta 20 suomalaisyritystä.

Indonesian talous kasvaa tällä hetkellä reilun viiden prosentin vauhtia. Kuluttajien määrän odotetaan yli kaksinkertaistuvan vuoteen 2030 mennessä. Indonesia tarjoaa Kaakkois-Aasian kasvavana talousmahtina monia mahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille erityisesti energiasektorilla, infrastruktuurin kehittämisessä ja bio- ja kiertotalouden aloilla. Yksi Indonesian hallituksen painopisteistä on myös koulutuksen ja terveydenhuollon kehittäminen.

Matkalle osallistuvat yritykset ja toimijat: Abloy Asia, AW-Energy, CS Control Software, Ensto, Finnfund, Finnvera, Fortum, Handelsbanken, Outotec, Saalasti, Satel, SCS Consulting, Vaisala, Valmet, WOIMA Finland ja Wärtsilä.

Lisätietoja:

Elinkeinoministerin virkamiesavustaja Tuuli-Maaria Aalto, p. +358 50 431 7529, neuvotteleva virkamies Mari Hakkarainen, p. +358 50 434 4933.

 
Sivun alkuun