Hoppa till innehåll

Ingen tillsyns- och insolvensskyddsavgift tas ut av researrangörer för 2021

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 22.12.2021 11.57
Pressmeddelande
Nainen ja mies selät kameraan päin kävelemässä hotellihuoneessa matkalaukkujen kanssa

Regeringen föreslår att ingen tillsyns- eller insolvensskyddsavgift tas ut av researrangörerna för 2021. Avgiften togs inte heller ut 2020.

Regeringen lämnade den 22 december 2021 en proposition till riksdagen med förslag till temporär ändring av lagen om en tillsyns- och insolvensskyddsavgift för leverantörer av kombinerade resetjänster. I praktiken innebär regeringspropositionen att det av researrangörsföretagen inte tas ut tillsyns- och insolvensavgift för detta år. 

År 2021 har det inom turistbranschen synts en liten återhämtning jämfört med i fjol, men regeringen anser att pandemiläget har försvårat branschens verksamhet avsevärt i år. Syftet med att inte ta ut avgift är att underlätta researrangörernas situation. Efterskänkandet gäller cirka 570 företag som är skyldiga att ställa säkerhet hos Konkurrens- och konsumentverket för att säkerställa de förskottsbetalningar som tas ut av resenärerna och kostnaderna för återresan.

Konkurrens- och konsumentverket svarar för påförandet och uttaget av avgiften. Lagen avses träda i kraft så snart som möjligt och gälla till och med den 31 december 2022.

Ytterligare information:
Sari Alho, konsultativ tjänsteman, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 9007

Tillbaka till toppen