Hyppää sisältöön

Matkanjärjestäjiltä ei peritä valvonta- ja maksukyvyttömyyssuojamaksua vuodelta 2021

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 22.12.2021 11.57
Tiedote
Nainen ja mies selät kameraan päin kävelemässä hotellihuoneessa matkalaukkujen kanssa

Hallitus esittää, että matkanjärjestäjiltä ei peritä vuodelta 2021 valvonta- ja maksukyvyttömyyssuojamaksua. Maksua ei peritty myöskään vuonna 2020.

Hallitus antoi 22.12.2021 eduskunnalle esityksen väliaikaisesta muutoksesta lakiin matkapalveluyhdistelmien tarjoajan valvonta- ja maksukyvyttömyyssuojamaksusta. Käytännössä hallituksen esitys tarkoittaa, että matkanjärjestäjäyrityksiltä ei peritä tältä vuodelta valvonta- ja maksukyvyttömyysmaksua. 

Vuonna 2021 matkailualalla on näkynyt pientä piristymistä viime vuoteen verrattuna, mutta hallitus katsoo, että pandemiatilanne on vaikeuttanut alan toimintaan tänä vuonna vielä merkittävästi. Maksun perimättä jättämisen tavoitteena on helpottaa matkanjärjestäjien tilannetta.

Perimättä jättäminen koskee noin 570 yritystä, jotka ovat velvollisia asettamaan vakuuden Kilpailu- ja kuluttajavirastolle matkustajilta perittyjen ennakkomaksujen ja paluukustannusten turvaamiseksi. Maksun perimättä jättämisellä ei ole vaikutusta kuluttajansuojaan, koska matkanjärjestäjien tulee edelleen asettaa matkoille kattava vakuus.

Maksun määräämisestä ja perimisestä vastaa Kilpailu- ja kuluttajavirasto.  Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian ja olemaan voimassa 31.12.2022 saakka.

Lisätiedot:
neuvotteleva virkamies Sari Alho, TEM, p. 0295 049 007

 
Sivun alkuun