Hoppa till innehåll

Minister Lindström på Talent Boost-besök till Sydkorea

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 16.11.2018 14.14
Pressmeddelande

Arbetsminister Jari Lindström besöker Seoul den 18–21 november 2018. Teman för resan är möjligheter att locka internationella experter till Finland, främjande av sysselsättningen bland unga, uppstartsföretag samt digitaliseringens inverkan på det framtida arbetet. Under besöket träffar minister Lindström Sydkoreas arbetsminister Lee Jae-kap.

– Vi kartlägger möjligheterna att locka experter och rentav hela uppstartsteam från Sydkorea till Finland. Fler experter behövs i Finland t.ex. inom programvarubranschen och inom marinindustrin, säger minister Lindström.

Att locka internationella experter till Finland är ett led i regeringens program Talent Boost. Ett mål med programmet Talent Boost är att kanalisera internationella experters sakkunskap på ett sådant sätt att den stöder finländska företags tillväxt och internationalisering samt innovationsverksamhet.

Lokal uppstarts- och innovationsverksamhet på programmet

Under sitt besök bekantar sig minister Lindström med den lokala  verksamhetsmiljön för uppstartsföretag och tar del av hurdana erfarenheter finländska tillväxtföretag som är verksamma i Sydkorea har.

– Finland strävar efter att göra sin uppstartsmiljö så attraktiv som möjligt för internationella företag. Därför är det bra att samla in information om andra länders modeller, säger minister Lindström.

Ministern besöker klustret för uppstartsföretag i Pangyo, som anses vara Koreas bästa innovationskluster för forsknings- och produktutveckling inom informations- och kommunikationsteknik. Han får också bekanta sig med bl.a. en accelerator för uppstartsföretag vid Korea University samt ett Executive MBA-program som är ett samarbete mellan Aalto-universitetet och högskolan Seoul School of Integrated Sciences and Technologies (aSSIST).

Finlands metoder för att främja sysselsättningen bland unga intresserar Sydkorea

Under sitt besök presenterar minister Lindström också den finska regeringens program Talent Boost och dess mål för Sydkoreas arbetsminister Lee Jae-kap.

Under sitt möte diskuterar ministrarna även främjande av sysselsättningen bland unga. I Sydkorea är man intresserade av den finska ungdomsgarantin. Ungdomsarbetslösheten i landet har 2018 stigit till den högsta nivån på över femton år och ligger nu på cirka tio procent.

Följ besöket på Twitter: @TEM_uutiset och #JarppaKorea

Ytterligare upplysningar:
Jami N. Arvola, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 050 447 1255
Pauliina Porkka, konsultativ tjänsteman, tfn 029 504 8278

Tillbaka till toppen