Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

Minister Rehn: Beställning av kryssningsfartyg medför arbetstillfällen, arbete och innovationer

Arbets- och näringsministeriet
11.10.2016 7.22 | Publicerad på svenska 11.10.2016 kl. 11.19
Pressmeddelande

– I dag den 11 oktober 2016 bekräftades beställningarna av Icon-fartyg från Meyer Turku. Beställningarna bidrar i avsevärd grad till sysselsättningen direkt vid varvet i Åbo och genom underleverantörskedjorna i hela Finland, berättar näringsminister Olli Rehn. Under en månad har varvet fått beställningar på fyra kryssningsfartyg, fortsätter Rehn.

Meyer Turku har undertecknat ett intentionsavtal om beställning av två kryssningsfartyg av den nya generationen med amerikanska Royal Caribbean Cruises. Fartygen levereras år 2022 och år 2024. De beställda stora kryssningsfartygen på 200 000 bruttoton företräder den nya generationen av LNG-drivna kryssningsfartyg. I fartygen införs flera innovationer, exempelvis bränslecellsteknik som ett ytterst energieffektivt och rent sätt att skapa elenergi.

– Enbart vid varvet behövs i fortsättningen 500 nya arbetstagare. Allt som allt är den gemensamma effekten av de beställningar som fastslogs i dag över 15 000 årsverken. Dessutom leder beställningarna till omfattande investeringar vid varvet. Dessa har också en avsevärd sysselsättande effekt, summerar näringsminister Rehn.

– Beställningen visar att de satsningar på forskning och produktutveckling som varvet och underleverantörsnätverket gjort tillsammans med arbets- och näringsministeriet och Tekes har lett till resultat. Nya innovationer bland annat i fråga om energi- och materialeffektivitet samt framför allt ett effektivt och kompetent partnerskapsnätverk håller den finländska kryssningsfartygsindustrin på den internationella toppen, konstaterar minister Rehn.

Näringsminister Olli Rehn betonar att finansiering är en viktig faktor i projekt av detta slag.

– Regeringen har bl.a. höjt Finnveras exportgarantifullmakter, som är viktiga med tanke på exporten av kryssningsfartyg, med 10 miljarder euro till 27 miljarder euro. Dessutom har finansieringsfullmakterna för exportkrediter tredubblats till 22 miljarder euro. Höjningarna har varit en viktig bidragande faktor när det gäller att få beställningar till Finland, konstaterar ministern.

Ytterligare upplysningar:
Hannu Väänänen, specialmedarbetare, ANM, tfn  050 410 4909
Petri Peltonen, understatssekreterare, ANM, tfn 050 626 63

Tillbaka till toppen