Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

Minister Rehn: Nya överföringsförbindelsen mellan Finland och Sverige innebär ett viktigt genombrott

Arbets- och näringsministeriet
1.11.2016 12.08 | Publicerad på svenska 1.11.2016 kl. 13.01
Pressmeddelande

Stamnätsbolaget Fingrid och Sveriges stamnätsbolag Svenska Kraftnät meddelade den 1 november 2016 att de börjar förbereda byggandet av en ny 800 megawatts elnätsförbindelse mellan Finland och Sverige. Enligt planerna ska kraftledningen löpa från Messaure i Sverige via Keminmaa till Pyhäselkä. Avsikten är att investeringen, vars värde uppgår till knappa 200 miljoner euro, ska vara slutförd senast 2025.

– Den projektberedning som stamnätsbolagen nu har inlett är ett viktigt steg i förstärkandet av elöverföringsförbindelserna mellan Finland och Sverige, konstaterar näringsminister Olli Rehn.

– Den nya nordliga överföringsförbindelsen eliminerar den flaskhals som har höjt elpriset i Finland. Den nya överföringskapaciteten förbättrar samtidigt leveranssäkerheten för el vintertid under perioder med hård köld, säger minister Rehn.

– Vårt mål är att få den nya överföringsförbindelsen godkänd för Europeiska unionens förteckning över prioriterade energinätsprojekt (Projects of Common Interest) vid den ansökningsomgång som pågår just nu, dvs. under 2017. Alla förutsättningar för att få EU-finansiering finns också med tanke på den nordiska elmarknadens funktion och ur försörjningsberedskapssynvinkel.  EU-kommissionen har preliminärt visat förståelse för saken, säger minister Rehn.

Ytterligare upplysningar:
Markku Rajala, näringsministerns specialmedarbetare, tfn 050 345 8490
Arto Rajala, regeringsråd, ANM, tfn 029 506 4828

Olli Rehn
Tillbaka till toppen