Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

Ministeri Rehn: Suomen ja Ruotsin välinen uusi siirtoyhteys on tärkeä läpimurto

Työ- ja elinkeinoministeriö
1.11.2016 12.08
Tiedote

Kantaverkkoyhtiö Fingrid ja Ruotsin kantaverkkoyhtiö Svenska Kraftnät ilmoittivat 1.11.2016 aloittavansa uuden, 800 megawatin sähköverkkoyhteyden valmistelun Suomen ja Ruotsin välille. Voimajohto on suunniteltu kulkevan Ruotsin Messauresta Keminmaan kautta Pyhäselkään. Vajaan 200 miljoonan euron investointi on tarkoitus valmistua vuoteen 2025 mennessä.

– Kantaverkkoyhtiöiden nyt aloittama hankevalmistelu on tärkeä askel Suomen ja Ruotsin välisten sähkönsiirtoyhteyksien vahvistamiseksi, toteaa elinkeinoministeri Olli Rehn.

– Uusi pohjoinen siirtoyhteys poistaa pullonkaulan, joka on nostanut sähkön hintaa Suomessa. Samalla uusi siirtokapasiteetti parantaa sähkön toimitusvarmuutta talvella kovien pakkasten aikana, ministeri Rehn

– Tavoitteemme on saada uuden siirtoyhteyden rakentaminen Euroopan unionin energiaverkkojen prioriteettilistalle (Projects of Common Interest) parhaillaan käynnissä olevassa haussa eli vuoden 2017 aikana. Myös EU-rahoitukselle on kaikki perusteet pohjoismaisen sähkömarkkinan toimivuuden ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Tähän on EU-komissiossa alustavaa ymmärrystä, sanoo Rehn.

Lisätiedot:
elinkeinoministerin erityisavustaja Markku Rajala, puh. 050 345 8490
hallitusneuvos Arto Rajala, TEM, puh. 029 506 4828

Olli Rehn
Tillbaka till toppen