Hoppa till innehåll

Minister Tiilikainen på Team Finland-resa till Indien den 3–5 oktober

Utrikesministerietarbets- och näringsministerietmiljöministeriet
Utgivningsdatum 29.9.2017 15.30
Pressmeddelande

Bostads-, energi- och miljöminister Kimmo Tiilikainen åker på en Team Finland-resa till Indien den 3–5 oktober 2017 för att främja företagens export och internationalisering. Med på resan är en företagsdelegation bestående av 25 representanter för energi-, miljöteknik-, bioekonomi- och cleantechsektorn och andra tekniska branscher.

– Indien är en av de snabbast växande ekonomierna i världen. Den snabba tillväxten medför tryck på miljön, men den öppnar samtidigt väldiga möjligheter. De finländska företagen har mycket kunnande med vilket man kan stödja hållbar tillväxt för landets ekonomi och energisektor, konstaterar minister Tiilikainen.

Tisdagen den 3 oktober deltar minister Tiilikainen och företagsdelegationen i ett företagsseminarium som hålls i delstaten Uttar Pradeshs huvudstad Lucknow. I samband med seminariet träffar minister Tiilikainen delstatens chefsminister Yogi Adityanath och andra medlemmar i delstatsregeringen. Vid sina diskussioner kommer de att behandla utvecklingen av energi- och industrisamarbetet mellan Finland och Uttar Pradesh, satsningar på hållbar stadsutveckling och intelligenta infrastrukturlösningar samt utnyttjande av miljövänlig teknik.

Onsdagen den 4 oktober inleds med att ministern och delegationen deltar i ett företagsseminarium i Delhi. Under dagen träffar minister Tiilikainen medlemmar i premiärminister Narendra Modis regering, bland andra den nya energiministern Raj Kumar Singh, som står värd för besöket, samt ministern för miljö, skog, klimat, vetenskap och teknik Harsh Vardhan och ministern för bostads- och stadsfrågor Hardeep Singh Puri.

Utöver energifrågor kommer ministrarna också att diskutera miljö- och klimatfrågor, hållbar stadsutveckling, cirkulär ekonomi samt satsningar på hållbar och modern industriproduktion. Nya samarbetsområden som man har identifierat är utveckling av laddningssystem för elbilar, miljövänligt utnyttjande av avfallsprodukter från kolbrytning och modernisering av kolkraftverk, lagring av förnybar energi samt utvinning av energi ur avfall och återvinning av avfall.

Följande företag och aktörer deltar i resan: Abloy Oy, Avanto Ventures Oy, BaseN Corporation, Chempolis Oy, Convion Ab, Ensto, Finnvera, Fortum Abp, Greenlux Finland Ab, Kone elevator India, Isha Oy, Mipro Oy, Mirasys, Nokia, Prometec, Satel Oy, Tekes, Traustsala Trading Ltd, Valmet Abp, Wirepas Oy och Wärtsilä Corporation.

Minister Kimmo Tiilikainens resa kan följas på Twitter under hashtaggen #KimmoIntiassa.

Ytterligare upplysningar:

Petri Peltonen, understatssekreterare, arbets- och näringsministeriet, tfn +358 50 626 63
Ismo Tiainen, direktör för förvaltning och internationella ärenden, miljöministeriet, tfn +358 40 504 7494
Arto Räty, direktör, Fortum, tfn +358 50 411 7384 (ledare för företagsdelegationen)
Mauri Vieru, kommunikationsexpert, arbets- och näringsministeriet, tfn, +358 50 431 6519
Mikko Pötsönen, ambassadråd, Finlands ambassad i New Delhi, tfn +91 11 4149 7500

Tillbaka till toppen