Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

Regeringen stöder Kemi i den plötsliga strukturomvandlingen

Arbets- och näringsministeriet
17.6.2021 10.40 | Publicerad på svenska 17.6.2021 kl. 15.10
Pressmeddelande
Arbetsminister Tuula Haatainen och näringsminister Mika Lintilä
Arbetsminister Tuula Haatainen och näringsminister Mika Lintilä

Samarbetsförhandlingarna vid Veitsiluoto pappersbruk i Kemi har avslutats och Stora Enso bekräftade att man minskar antalet anställda med 550. I regionen har det sedan april pågått åtgärder till stöd för arbetstagare och näringar, för att motverka akuta strukturomvandlingsproblem. Regeringen beslutar om tilläggsfinansiering till regionen i juni.

Arbetsminister Tuula Haatainen besökte Kemi den 27 april och träffade bland annat Stora Ensos personal och ledning. 

– Situationen är mycket beklaglig både för arbetstagarna och för regionens ekonomi. Alla tillgängliga verktyg i statens verktygslåda används för att stödja uppsagda arbetstagare och regionen genom denna strukturomvandling, säger minister Haatainen.

– Arbets- och näringsministeriet beviljade genast i april Lapplands Närings-, trafik- och miljöcentral 2,3 miljoner euro för den akuta hanteringen av sysselsättningsläget, och vid behov överväger vi ytterligare tilläggsresurser, säger minister Haatainen.

Regeringen har för avsikt att besluta om finansieringen till den plötsliga strukturomvandlingen i Kemi den 29 juni. Finansieringen består av såväl av regionutvecklingsanslag som företagsfinansiering. Regeringen utreder också möjligheten att rikta andra finansieringsåtgärder till regionen.

– Regionens näringsutveckling har förändrats under den senaste tiden. I mars beviljade regeringen Kemi-Torneå-regionen tilläggsfinansiering på 1,1, miljoner euro för att åtgärda den plötsliga strukturomvandlingen till följd av Outokumpus nedskärningar. Vi har också fått goda nyheter från regionen, som när Metsä Fibre meddelade att de bygger en bioproduktfabrik. Regeringen ser till att Kemiregionen har förutsättningar att uppdatera näringsstrukturen och skapa arbete även i framtiden. Kemi och sydvästra Lappland har en fördel i en utmärkt infrastruktur för ny affärsverksamhet, inklusive hamnarna, säger näringsminister Mika Lintilä.

Ytterligare information: 
Timo Nevaranta, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 050 574 1430
Jenny Hasu, näringsministerns specialmedarbetare, arbets- och näringsministeriet, tfn 040 658 3510
Marjukka Aarnio, industriråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7150

Tillbaka till toppen