Hyppää sisältöön

Hallitus tukee Kemiä äkillisessä rakennemuutostilanteessa

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 17.6.2021 10.40
Tiedote
Työministeri Tuula Haatainen ja elinkeinoministeri Mika Lintilä
Työministeri Tuula Haatainen ja elinkeinoministeri Mika Lintilä

Kemin Veitsiluodon paperitehtaan yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet ja Stora Enso vahvisti vähentävänsä 550 työpaikkaa. Alueella on ollut huhtikuusta asti käynnissä äkillisen rakennemuutosalueen toimet työntekijöiden ja elinkeinojen tueksi. Hallitus päättää alueelle kohdistettavasta lisärahoituksesta kesäkuussa.

Työministeri Tuula Haatainen vieraili Kemissä 27. huhtikuuta ja tapasi muun muassa Stora Enson henkilöstöä ja johtoa. 

– Tilanne on erittäin valitettava sekä työntekijöille että alueen taloudelle. Valtion työkalupakista käytetään kaikki ne työkalut, joilla voidaan tukea irtisanottavia työntekijöitä ja aluetta tässä rakennemuutostilanteessa, ministeri Haatainen sanoo.

– Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi välittömästi huhtikuussa Lapin ELY-keskukselle työllisyystilanteen akuuttiin hoitoon 2,3 miljoonaa euroa ja tarvittaessa katsomme lisäresursseja uudestaan, ministeri Haatainen lisää.

Hallituksen on tarkoitus päättää Kemin alueen äkillisen rakennemuutoksen rahoituksesta 29. kesäkuuta. Rahoitus muodostuu sekä alueelle suunnatusta aluekehittämisrahasta että yritysrahoituksesta. Hallitus selvittää myös muut mahdolliset alueelle suunnatut rahoitustoimenpiteet.

– Alueen elinkeinokehitys on ollut viime aikoina muutoksessa. Hallitus myönsi maaliskuussa Kemi-Tornion seudulle lisärahoitusta 1,1, miljoonaa euroa Outokummun äkillisen rakennemuutostilanteen hoitoon. Olemme kuulleet alueelta myös hyviä uutisia, kun Metsä Fibre kertoi rakentavansa biotuotetehtaan. Hallitus huolehtii, että Kemin seudulla on tarvittavat edellytykset uudistaa elinkeinorakennetta ja luoda työtä myös tulevaisuudessa. Kemillä ja Meri-Lapilla on etunaan erinomainen infrastruktuuri satamineen uusiutuvalle yritystoiminnalle, elinkeinoministeri Mika Lintilä toteaa.

Lisätiedot: 
työministerin erityisavustaja Timo Nevaranta, p. 050 574 1430
elinkeinoministerin erityisavustaja Jenny Hasu, p. 040 658 3510
teollisuusneuvos Marjukka Aarnio, TEM, p. 029 504 7150

 
Sivun alkuun