Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

Työtarjous edelleen tehokas tapa täyttää työpaikka

Arbets- och näringsministeriet
29.4.2016 10.15
Tiedote
TE-toimistojen työtarjoukset ovat edelleen tehokas tapa täyttää avoimia työpaikkoja, vaikka tehokkuus on laskenut vuodesta 2014. Erityisen hyvin työtarjoukset toimivat rekrytoitaessa lyhyempikestoisiin työsuhteisiin tai muuhun kuin päivätyöhön. Työtarjousten käytössä on kuitenkin alueellisia eroja, ja tarjouksia olisi jatkossa syytä kohdentaa huolellisemmin.
 
Tiedot selviävät työ- ja elinkeinoministeriön 29.4.2016 julkaisemasta analyysista, jossa tarkastellaan työtarjousten lisätyn käytön vaikutusta avointen työpaikkojen täyttöön ja rekrytoinnin kestoon vuonna 2015.
 
Työtarjoukset ovat työ- ja elinkeinotoimiston asiakkailleen lähettämiä yksilöityjä kehotuksia hakea tiettyä avointa työpaikkaa. TE-toimisto lähettää asiakkailleen työtarjouksia, kun se katsoo työtehtävien vastaavan henkilön ammattitaitoa tai annettuja työnhakutietoja.
 
Yleisimmät työsuhteet alle vuoden mittaisia
 
Analyysin mukaan työtarjoustäyttö on selkeästi tehokkain keino, kun täytetään työpaikkaa, jossa ei ole ennalta määriteltyä hakuaikaa. Kaikki avoimet tehtävät mukaan laskettuna työtarjoukset ovat tehokkain täyttötapa kolmen ensimmäisen viikon ajan työpaikan avoinna olosta.

Eniten työtarjouksilla palkataan henkilöitä 3-12 kuukautta kestäviin työsuhteisiin. Määrällisesti eniten työtarjouksia tehdään yritysten tarjoamiin työpaikkoihin, suhteessa kuitenkin eniten julkisen puolen paikkoihin. Julkisen hallinnon ja maanpuolustuksen, teollisuuden sekä terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelualojen työpaikkoja täytetään runsaasti työtarjouksilla.
 
Uudenmaan ELY-keskuksen alueella työtarjoustäyttö on muihin alueisiin nähden vähäisempää, kun alueen työmarkkinoiden koko otetaan huomioon. Lähes kaikilla muilla alueilla tilanne on päinvastoin.
 
Työtarjousten käyttö yleistynyt
 
Vuonna 2015 julkisessa työnvälityksessä oli avoimena yhteensä 517 033 työpaikkaa. Näihin annettiin yhteensä 472 799 työtarjousta eli 0,9 työtarjousta yhtä avointa paikkaa kohden.
 
Kahden viime vuoden aikana työtarjouksia on annettu erityisen paljon. Samalla työtarjousten tehokkuusetu on supistunut verrattuna muulla tavoin täytettyihin, samankaltaisiin paikkoihin.
 
Työtarjousten tehokkuuden väheneminen viittaa siihen, että valikoivuus työtarjousten antamisessa olisi nyt paikallaan. Työtarjoukset toimivat kuitenkin edelleen hyvin avoimissa paikoissa, joissa ei ole määriteltyä hakuaikaa.
 
Saavutettiinko kyllääntymispiste? Työtarjousten lisätyn käytön vaikutus avointen työpaikkojen täyttöön ja rekrytoinnin kestoon vuonna 2015 -julkaisu

Lisätiedot:
tutkimusjohtaja Heikki Räisänen, TEM, puh. 029 504 7118

Tillbaka till toppen