Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

Näringsminister Lintilä träffar ekonomiska aktörer i New York och Washington

Arbets- och näringsministeriet
29.9.2017 14.55
Pressmeddelande

Näringsminister Mika Lintilä besöker New York och Washington 30.9–7.10. 2017. Syftet med resan är att med olika aktörer diskutera den ekonomiska brytningstiden i allmänhet, handelspolitiken och teman som är aktuella för Finland, såsom artificiell intelligens och digitalisering.

Under sin resa träffar ministern många amerikanska ekonomiska aktörer från både privata företag och offentliga aktörer. Programmet under resan omfattar besöken till Internationella valutafonden (IMF), USA:s centralbank samt investeringsbanken Goldman Sachs och kreditklassificeringsinstitutet Moody’s. Vid diskussionerna behandlas bl.a. det världsekonomiska läget och det ekonomiska läget i Förenta staterna.

I Washington träffar ministern företrädare för Förenta staternas handelsministerium och för den övriga förvaltningen samt företrädare för den nationella föreningen för tillverkningsindustrin i USA (National Association of Manufacturers). Huvudteman för diskussionerna är ekonomisk politik och handelspolitik samt de utmaningar som artificiell intelligens och robotisering innebär för arbetsmarknaden.

I resan ingår också verkställande direktör Jyri Häkämies, Finlands näringsliv EK, ordförande Jarkko Eloranta, FFC, ordförande Antti Palola, STTK samt ordförande Sture Fjäder, Akava.

Ministern gör företagsbesök hos Google, General Electric och Pfizer, och blir informerad om bl.a. smarta nätverk och smart teknik. Ministern besöker också Nordic Innovation House, som grundades i september och har till uppgift att främja samarbetet mellan nordiska små och medelstora företag i USA.

Artificiell intelligens är ett av regeringens spetsprojekt. Näringsminister Mika Lintilä tillsatte i maj en styrgrupp för att bereda ett förslag till ett nationellt program för artificiell intelligens. Regeringen har som mål att Finland ska blir det ledande landet när det gäller tillämpning av den artificiella intelligensen.

Pressmeddelande 18.5.2017: Minister Lintilä: Finland ska bli ett ledande land inom tillämpning av artificiell intelligens

Ytterligare upplysningar:
Jukka Ihanus, näringsministerns specialmedarbetare, tfn 050 463 9929
Akseli Koskela, näringsministerns tjänstemannamedarbetare, ANM, tfn 029 504 8267

Tillbaka till toppen