Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

Näringsminister Lintilä besöker Vasa 5.5

Arbets- och näringsministeriet
4.5.2017 9.57
Pressmeddelande

Näringsminister Mika Lintilä besöker Vasa fredagen den 5 maj 2017. Dagens program omfattar bl.a. invigningen av en enhet för förädling av biogas vid Stormossens biogasanläggning, deltagande i Österbottens handelskammares100-årsjubileum samt besök på evenemanget Skolmusik 2017 och på tidningen Pohjalainens redaktion.

Minister Lintilä framför statsmaktens hälsning vid invigningen av Stormossens biogasanläggning. Vid enheten för förädling av biogas, som tas i bruk vid Stormossens avfallscenter, avskiljs och tillvaratas både energi i from av transportgas och näringsämnen i form av kompostjord från bioavfall.

Den första tankstationen för fordonsgas inom Vasatrakten öppnades vid Stormossen i februari, och i Vasa trafikerar redan tolv bussar som använder biogas som drivmedel. Arbets- och näringsministeriet har beviljat energistöd för investeringarna i projektet år 2013. Projektet minskar CO2-utsläppen med cirka 1 500 ton per år jämfört med dieseldrivna bussar. Biogasen är ett förnybart bränsle och därför ger den i praktiken inte upphov till några växthusgasutsläpp.

Ministern är huvudtalare också vid Österbottens handelskammares 100-årsjubileum på stadshuset i Vasa.

På eftermiddagen närvarar minister Lintilä vid en mosaikkonsert som ordnas i samband med den landsomfattande finlandssvenska skolmusikfestivalen Skolmusik 2017 på kulturcentret Ritz samt besöker tidningen Pohjalainens redaktion.

Ytterligare upplysningar:
Jannika Ranta, näringsministerns specialmedarbetare, ANM, tfn 050 340 2250

Tillbaka till toppen