Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

Lintilä kommenterar datacentret för Seinäjoki: den regionala livskraften lockar också internationella investeringar

Arbets- och näringsministeriet
4.6.2021 11.46
Pressmeddelande
Elinkeinoministeri Mika Lintilä
Mika Lintilä

Näringsminister Mika Lintilä gläder sig över det nya datacenter som kommer till Seinäjoki. Vid öppnandet av centret i Seinäjoki den 4 juni 2021 konstaterade han att ett center i denna klass skapar arbetsplatser, tillväxt och medför att Finland riktar in sig som ett målland för datakompetens och datacenterverksamhet.

- I och med DataCenter har Seinäjoki vunnit en period i den globala konkurrensen där andra tävlande är till exempel europeiska och asiatiska storstäder. Det är ett bra exempel på långsiktigt arbete på lokal, nationell och även internationell nivå. Regional livskraft lockar investeringar och nya investeringar förbättrar i sin tur livskraften, konstaterade Lintilä. 

Redan av de tidigare investeringarna vet vi att Finland är ett tillförlitligt land och en tillförlitlig partner för internationella datacenteraktörer. Elens infrastruktur hos oss är bland de mest hållbara i världen, datakommunikationsförbindelserna fungerar bäst, marken är stabilare och kompetensen är stark. Skyddet av data och integritetsskyddet är starka i Finland och cybersäkerheten är mycket högklassig i Finland, sade Lintilä. 

DataCenter i Seinäjoki är exceptionellt miljövänligt

- Vid den senaste halvtidsöversynen fastställde vi att främjandet av industrins investeringar och tryggandet av industrins kostnadskonkurrenskraft är våra prioriteringar. Till stöd för detta finns industrins färdplaner för koldioxidsnålhet samt elektrifieringsstödet för industrin, berättade Lintilä.

- Seinäjoki DataCenter är exceptionellt ekologiskt enligt världens mått. Energi produceras på ett hållbart sätt och dessutom utnyttjas spillvärme i Seinäjoen Energias fjärrvärmenät. DataCenters hållbarhetsidé innebär att Finland och Södra Österbotten i framtiden kommer att bli allt mer lockande målländer för hållbara investeringar, konstaterade Lintilä.

- Den föränderliga datamiljön förändrar också Finland. I och med att data utnyttjas blir vardagen lättare till exempel i områden med långa avstånd, när allt fler tjänster kan fås digitalt eller när tjänster kan skaffas via data och applikationer som baserar sig på artificiell intelligens. Jag är övertygad om att Finland fortfarande är känt som ett starkt land där data tjänar välfärden, fastställde näringsminister Mika Lintilä.

Ytterligare information: 
Antti Siika-aho, näringsministerns specialmedarbetare, tfn 050 575 4118
 

Tillbaka till toppen