Hoppa till innehåll

Minister Lintilä diskuterar med Kinas handelsminister ländernas samarbete och handelns återhämtning efter coronapandemin

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 25.5.2021 11.00
Pressmeddelande

Näringsminister Mika Lintilä och Kinas handelsminister Wang Wentao diskuterar via en videoförbindelse den 25 maj 2021. Under diskussionen behandlas läget för handel och investeringar mellan länderna, samarbetet inom kommittén för innovativ affärsverksamhet samt aktuella förändringar i företagens affärsmiljö. Målet är att påskynda samarbetet mellan Finland och Kina inom handel och ekonomi.

Ministrarna diskuterar bland annat hur handeln mellan länderna kan främjas under och efter coronapandemin. Minister Wang inledde sitt uppdrag i december 2020, och detta är hans första ministerdiskussion med Finland.

– Coronapandemin har medfört utmaningar för handeln mellan våra länder. Vi måste stödja samarbetet mellan våra företag och vara beredda att utnyttja potentialen i vårt handelsekonomiska samarbete efter pandemin, konstaterar näringsminister Mika Lintilä.

Finland och Kina har samarbetsmöjligheter i fråga om koldioxidsnålhet och cirkulär ekonomi

Det finns möjligheter till samarbete mellan Finland och Kina bland annat i fråga om teknik som hänför sig till koldioxidsnålhet, cirkulär ekonomi och välfärd. Kina har tillkännagett att det har som mål att minska koldioxidutsläppen från och med 2030 och att uppnå koldioxidneutralitet före 2060. I den nya femårsplanen betonar Kina betydelsen av innovationer. Detta är också en möjlighet för finländska företag.

Kommittén för innovativ affärsverksamhet mellan Finland och Kina inrättades 2017 genom en gemensam förklaring av näringsminister Lintilä och Kinas handelsminister. Målet för den företagsledda kommittén är att främja kommersiella samprojekt mellan Finland och Kina. Ministrarna vill stödja en aktiv dialog mellan företagen och söka lösningar på gemensamma utmaningar för att sätta fart på handeln och investeringarna.

Förändringarna i företagens affärsmiljö har accentuerats under coronapandemin. Det har bland annat ställts särskilda begränsningar för människors och varors rörlighet. Ministrarna utbyter information och synpunkter om hur affärsmiljön kan utvecklas.

Ytterligare information:

Nina Alatalo, näringsministerns tjänstemannamedarbetare (EU-ärenden och internationella frågor), arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7171
Mikko Puustinen, konsultativ tjänsteman, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 714
Riikka Astala, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7057

Tillbaka till toppen