Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

Minister Harakka på Team Finland-resa till Indien

Arbets- och näringsministeriet
18.11.2019 13.33 | Publicerad på svenska 19.11.2019 kl. 9.41
Pressmeddelande

Arbetsminister Timo Harakka företar en Team Finland-resa till Indien den 19–22 november 2019. Syftet med resan är att stärka samarbetet mellan finländska och indiska företag samt främja finländska företags export och på motsvarande sätt indiska företags investeringar i Finland.

Utöver huvudstaden New Delhi besöker ministern även Bengaluru (Bangalore) i delstaten Karnataka. Arbets- och näringsministeriets kanslichef Jari Gustafsson deltar också i resan. Undervisnings- och kulturministeriet är också representerat under besöket.

En företagsdelegation bestående av 31 representanter följer ministern på resan. Delegationen består särskilt av IT-företag och partner från det internationella rekryteringsprogrammet Talent Boost. Karnataka är känt som ”Indiens Silicon Valley”.

- Det finns tre mål med resan. Vi främjar exporten av finländsk kompetens till Indien, vi stärker Finlands förmåga att göra landet till ett investeringsobjekt för indiska företag i världsklass och erbjuder Finland som arbetsplats för högutbildade indiska IKT- och programvaruexperter, sammanfattar arbetsminister Timo Harakka.

Enligt arbetsministern erbjuder samarbetet med indiska företag och experter finländska företag en betydande möjlighet till tillväxt.

- Av de experter som kommit till Finland under de senaste åren är indierna redan den största gruppen. Det är tydligt att de finländska företagen har ett stort behov av utländska experter som tillför arbetslivet förutom sina färdigheter även nya synvinklar på tillväxt. En produktiv arbetsgemenskap både uppskattar och utnyttjar mångsidigheten, betonar minister Harakka.

Finland är framträdande vid teknikevenemanget Bengaluru Tech Summit

Under resan träffar arbetsminister Harakka bland annat Indiens arbets-, handels- och turistministrar, vice statsministern i delstaten Karnataka samt ledningen för stora indiska företag såsom Infosys, Wipro och Mahindra. Ministern besöker det största årliga teknikevenemanget i regionen Karnataka, Bengaluru Tech Summit, där Finland har en stor avdelning och egna sidoevenemang. Därutöver ordnas en separat kvällstillställning under varumärkesnamnet #Finlandworks för IT-experter, studerande och uppstartsföretag i regionen.

Indien är den sjunde största ekonomin i världen och erbjuder finländska företag betydande nya affärsmöjligheter. Indiska företag av betydelse med verksamhet över hela världen kan erbjuda mindre företag kontakter utöver med Indien även med andra marknader. För närvarande är 120 finländska företag verksamma i Indien, och utöver dessa bedriver uppskattningsvis ett hundra företag handel med Indien.

Företag och organisationer som deltar i resan: Cimcorp, Tammerfors stad och Tammerfors universitet, Echo Engineering, Finnvera, Fortum, Helsinki Business Hub, IQM Finland, Kone, Kyyti Group, Nokia, Plugit Finland, Quuppa, Ramboll, Reaktor, Rightware, Tieto, Turku Science Park, Ultra Design & Strategy, Uleåborgs universitet, Wirepas och Zoan.

Under resan undertecknar arbetsministern tillsammans med Indiens turistminister ett samförståndsavtal om turistsamarbete mellan länderna. Arbets- och näringsministeriet och ministeriet för elektronik och informationsteknik i Indien ska också underteckna ett gemensamt uttalande om främjande av samarbetet inom digitalisering.

Ytterligare upplysningar:

Jenni Karjalainen, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 040 751 5496
Pauliina Porkka, konsultativ tjänsteman, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 50 48278

Timo Harakka team finland
Tillbaka till toppen