Hoppa till innehåll

Minister Lintilä och minister Janek Mäggi diskuterade gränssamarbetet i EU:s havsområden

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 8.5.2018 8.09 | Publicerad på svenska 8.5.2018 kl. 12.22
Pressmeddelande

Näringsminister Mika Lintilä och Estlands nyss utnämnda minister Janek Mäggi diskuterade den 7 maj 2018 sammanhållningspolitikens framtid och gränssamarbetets framtid i EU:s fleråriga budgetram.

– Förra veckan fick vi se kommissionen förslag till följande fleråriga budgetram för EU. Nu vill vi arbeta för att sammanhållningspolitikens kriterier ska stödja unionens konkurrenskraft, kommenterade minister Mika Lintilä sina diskussioner med ministerkollegan.

– Det är en bra nyhet att programmen för Europas gränsområden fortsätter. De tillför Europa ett klart mervärde. Med hjälp av dem kan medlemsländerna och regionerna samarbeta i fråga om gemensamma utmaningar. Vi pratade också om att de gränsöverskridande samarbetsprogrammen för havsområdena måste fortsätta under följande finansieringsperiod, konstaterar minister Lintilä.

Näringsministerns möte var en del av en aktiv kampanj för att utöva påverkan inför upprättandet av EU:s kommande budgetram. I minister Lintiläs program under våren ingår möten med sex kommissionärer samt flera medlemsländers ministrar med ansvar för sammanhållningspolitiken. Dessutom har kanslichef Jari Gustafsson besökt fyra huvudstäder (Berlin, Paris, Bryssel, Haag) och presenterat Finlands ståndpunkter om sammanhållningspolitiken.

Finlands och Estlands regeringar höll med anledning av ländernas 100-årsjubileer ett gemensamt jubileumsmöte i Tallinn den 7 maj. Finlands regering med statsminister Juha Sipilä i spetsen besökte Tallinn och träffade Estlands regering, som leds av premiärminister Jüri Ratas. Även kanslichefer från båda länderna samlades till ett eget jubileumsmöte i Tallinn.

Se också

Statsminister Sipilä och Estlands premiärminister Ratas diskuterade EU:s budgetramar

Finlands och Estlands regeringar kom överens om att fördjupa sitt samarbete

Ytterligare upplysningar:

Jannika Ranta, näringsministerns specialmedarbetare, tfn 050 340 2250
Akseli Koskela, näringsministerns tjänstemannamedarbetare, tfn 046 923 2584

Tillbaka till toppen