Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

Suomen ja Venäjän hallitustenvälinen komissio ylläpitää rajat ylittävää yhteistyötä

Työ- ja elinkeinoministeriö
26.2.2019 13.12
Uutinen

Alueiden välinen yhteistyö Suomen ja Venäjän raja-alueilla on tiivistä. Yhteistyön teemoja ovat muun muassa kiertotalous, matkailu sekä biotalous. Hallitustenvälinen komissio ylläpitää tärkeää strategista keskustelua rajat ylittävästä yhteistyöstä Suomen ja Venäjän välillä.

Suomen ja Venäjän rajat ylittävää yhteistyötä tuetaan ennen kaikkea kolmen EU:n ulkorajayhteistyöohjelman kautta. Ohjelmakaudella 2014–2020 Suomen ja Venäjän välillä toimii kolme EU:n ulkorajayhteistyöohjelmaa eli ENI CBC -ohjelmaa: Kolarctic, Karelia ja Kaakkois-Suomi – Venäjä.  Tähän mennessä ohjelmat ovat hyväksyneet yhteensä jo noin 115 kehittämishanketta rahoitettavaksi.

Ulkorajayhteistyöohjelmia osarahoitetaan sekä Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) että ulkosuhderahoituksella (ENI). Kolarctic-ohjelman vahvistettu kokonaisrahoitus on 63,4 miljoonaa euroa, Karelia-ohjelman 43 miljoonaa euroa ja Kaakkois-Suomi – Venäjä -ohjelman 72,3 miljoonaa euroa. Rahoitus koostuu EU-rahoituksesta ja ohjelmiin osallistuvien maiden kansallisesta rahoituksesta.

Alueiden edustajat tapasivat toisensa nyt toista kertaa

On tärkeää, että alueiden edustajat voivat puhua suoraan keskenään ja solmia käytännön yhteistyösuhteita. Sen vuoksi komissio tapasi Helsingissä tiistaina 26.2.2019.

Komission puheenjohtajana Suomen puolella toimii valtiosihteeri Jari Partanen. Venäjän puolella puheenjohtaja on varaministeri Timur Maksimov Venäjän talouskehitysministeriöstä.

Kiinnostusta yhteistyötä kohtaan on paljon. Komission kokoukseen osallistuivat Suomesta Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun, Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon ja Kymenlaakson edustajat. Useista maakunnista paikalla olivat maakuntajohtajat. Venäjän puolelta edustettuina olivat Murmanskin, Karjalan sekä Leningradin alue.

Suomen ja Venäjän hallitustenvälisen rajat ylittävän yhteistyön komission ensimmäinen kokous pidettiin Leningradin alueella Hatšinassa 23.9.2016. Komissio ohjaa vuoden 2012 rajat ylittävän yhteistyön valtiosopimuksen toimeenpanoa. Komission tavoitteena on edistää alueiden kehittämistä rajan molemmilla puolilla sekä tukea Suomen ja Venäjän raja-alueilla toteutettavien EU:n ulkorajayhteistyöohjelmien (ENI CBC) toimeenpanoa.

Lisätietoja

Neuvotteleva virkamies Petri Haapalainen, [email protected], p. +358 29 506 4922

Tillbaka till toppen