Hoppa till innehåll

Yrkesbarometern 2018: arbetskraftsbristen sprider sig till fler yrken

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 28.3.2018 9.00
Pressmeddelande

Arbetskraftsbristen sprider sig till fler yrken. Antalet yrken där det råder arbetskraftsbrist i hela landet är nu 40, medan de för ett år sedan var 24. Antalet yrken där det råder överutbud av arbetskraft har på motsvarande sätt minskat klart.

De uppgifterna framgår av den yrkesbarometer som arbets- och näringsministeriet publicerade den 28 mars 2018. Resultaten baserar sig på bedömningar omfattande cirka 200 olika yrken som gjorts vid arbets- och näringsbyråerna i februari-mars i år.

Störst brist på arbetsledare inom byggbranschen

Enligt bedömarna kommer det inom den närmaste framtiden att råda stor brist på arbetsledare inom byggbranschen. Inom byggbranschen råder det också allmän brist på byggnadsingenjörer och andra byggnadsarbetare. Bristen på arbetsledare inom byggbranschen gäller hela landet. Störst är bristen i Nyland och Egentliga Finland.

Inom social- och hälsosektorn finns fortfarande många yrken där det råder arbetskraftsbrist. Störst är arbetskraftsbristen i fråga om överläkare, specialistläkare, allmänläkare och specialsakkunniga inom socialt arbete. Social- och hälsosektorn utmärker sig dock inte längre lika tydligt som den sektor där det råder stor brist på arbetskraft. Det har blivit en mångsidigare representation av bristyrken och bland dem återfinns nu även yrken inom industrin, t.ex. specialsakkunniga inom maskinteknik samt elingenjörer och ingenjörer inom automationsteknik.

Stort överutbud av sekreterare

Antalet yrken där det råder överutbud av arbetskraft har på motsvarande sätt minskat. Enligt översikten råder det nu överutbud av arbetskraft inom 30 yrken, medan antalet för ett år sedan var 44. Överutbudet av arbetskraft är särskilt stort i fråga om kontorssekreterare. Överutbudet inom det yrket är stort i hela landet, och läget har varit likadant i flera år.

Det har också skett förändringar på listan över yrken med överutbud på arbetskraft. Nykomlingar på listan över de femton yrken där det råder störst överutbud är datasupportpersonal, maskinsnickare, banktjänstemän samt skolgångsbiträden. 

De senaste bedömningarna i yrkesbarometern finns tillgängliga i sin helhet på adressen www.ammattibarometri.fi

Ytterligare upplysningar:
Mika Tuomaala, konsultativ tjänsteman, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 8450

Tillbaka till toppen