Hyppää sisältöön

Ammattibarometri 2018: työvoimapula laajenee uusiin ammatteihin

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 28.3.2018 9.00
Tiedote

Työvoimapula laajenee uusiin ammatteihin. Valtakunnallisiksi työvoimapula-ammateiksi määritellään nyt 40 ammattia, kun vuosi sitten niitä oli 24. Vastaavasti niiden ammattien lista, joissa on työvoiman ylitarjontaa, on pienentynyt selvästi.

Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön 28.3.2018 julkaistusta ammattibarometristä. Tulokset perustuvat työ- ja elinkeinotoimistoissa tämän vuoden helmi- maaliskuun aikana tehtyihin arvioihin noin 200 eri ammateista.

Suurin pula rakennusalan työnjohdosta

Arvioitsijoiden mukaan suurta pulaa työvoimasta on lähiaikoina rakennusalan työnjohtajien osalla. Rakennusalalla pulaa on yleistesti myös rakennusinsinööreistä ja muista rakennustyöntekijöistä. Rakennusalan työnjohtajista on pulaa koko maassa. Suurinta pula on Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa

Terveys- ja sosiaalialalla on edelleen paljon ammatteja, joissa on työvoimapulaa. Yleisintä työvoima-pula on ylilääkärien, erikoislääkärien, yleislääkärien ja sosiaalityön erityisasiantuntijoiden kohdalla. Terveys- ja sosiaaliala ei kuitenkaan enää korostu pula-ammattien kärkipäässä niin paljon, kun aikaisemmin. Pula-ammatit ovat monipuolistuneet ja nyt pula ammattien kärkeen on noussut myös ammatteja teollisuuden alalta: konetekniikan erityisasiantuntijat sekä sähkö- ja automaatioinsinöörit.

Sihteerit ylitarjonnan kärjessä

Vastaavasti niiden ammattien lista, joissa on työvoiman ylitarjontaa, on pienentynyt. Katsastus tunnistaa ylitarjonta-ammateiksi 30. kun vuotta aikaisimmin niitä oli 44. Ylitarjontaa työvoimasta on erityisesti yleissihteerin ammatissa. Ammatin ylitarjonta on suurta lähes koko maassa. Yleissihteerien tilanne on jatkunut tämän kaltaisena jo vuosia.

Ylitarjonta-ammattien listalla on myös tapahtunut muutoksia. Uusina ammatteina ylitarjonnan top 15 -listalle ovat nousseet käytön tukihenkilöt, konepuusepät, pankki ym. toimihenkilöt ja koulunkäyntiavustajat. 

Viimeisimmät ammattibarometriarviot löytyvät kokonaisuudessaan osoitteesta www.ammattibarometri.fi

Lisätiedot:
neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala, TEM, puh 029 504 8450

 
Sivun alkuun