Hoppa till innehåll

EU:s ministrar för turism diskuterar turistbranschens återhämtning från coronakrisen

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 25.9.2020 9.21 | Publicerad på svenska 25.9.2020 kl. 9.35
Nyhet

EU:s ministrar för turism ska på ett videomöte den 28 september 2020 diskutera hur man kan främja turistbranschens återhämtning från coronapandemin. Finland representeras vid mötet av näringsminister Mika Lintiläs statssekreterare Kimmo Tiilikainen.

Det inofficiella mötet ordnas på initiativ av EU:s ordförandeland Tyskland.

– Behovet av nya verksamhetsmodeller och utveckling av resetjänster växer. Det är viktigt man för att stödja turistbranschens återhämtning betonar åtgärder som stöder branschens återhämtning även på längre sikt i beslut på EU-nivå, säger Tiilikainen.

– På grund av pandemin håller människors värderingar, behov och vanor på att förändras, vilket innebär att förväntningarna på resande förändras: till exempel säkerhet, upplevelser och miljömedvetenhet ser ut att bli viktigare, säger statssekreterare Tiilikainen.

Ministrarna kommer särskilt att diskutera hur coronapandemins konsekvenser för turismen kan minskas och hur branschen kan fortsätta återhämta sig samtidigt som man beaktar hälsosäkerheten. Ministrarna kommer också utbyta synpunkter på ländernas reserestriktioner.

Turismen är en av de näringar som drabbats värst av coronaviruset. Över 12 procent av EU-medborgarna får sin inkomst i samband med turism. I Finland sysselsätter turistbranschen över 140 000 personer.

Ytterligare information:
Nina Alatalo, näringsministerns tjänstemannamedarbetare (EU-ärenden och internationella frågor), arbets- och näringsministeriet, tfn 029504 7171
Sanna Kyyrä, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029504 7012

Tillbaka till toppen