Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

Lindström: Viktigt att främja mångfald i arbetslivet

Arbets- och näringsministeriet 30.5.2018 11.59
Nyhet

Den 30 maj 2018 träffades arbetsminister Jari Lindström och arbetsmarknadens parter i Helsingfors för att diskutera åtgärder för att främja mångfald i arbetslivet.

– Att främja mångfald i arbetslivet är viktigt för att underlätta invandrares integration och sysselsättning. Mångfald kan också främja de finska företagens tillväxt och internationalisering, säger minister Lindström.

Minister Lindström och arbetsmarknadens parter strävade i sina diskussioner efter att identifiera åtgärder genom vilka staten, företagen och arbetsmarknadens parter var för sig och tillsammans kan främja öppenheten i arbetslivet.

– Vi hade en bra diskussion, som säkert fortsätter. För närvarande pågår flera olika insatser för att förbättra invandrares ställning på arbetsmarknaden, men det behövs ytterligare satsningar, sammanfattar minister Lindström.

I diskussionen deltog representanter för Finlands Näringsliv EK, FFC, Tjänstemannacentralorganisationen STTK, Akava och Företagarna i Finland. Diskussionen inleddes med anföranden av Miltton Ab:s mångfaldsexpert Sara Salmani och det tvärvetenskapliga WeAll-forskningsprojektets forskningsledare Marjut Jyrkinen.

Dessutom fick minister Lindström och representanterna för organisationerna höra företags erfarenheter och metoder för att öka mångfalden. Anföranden hölls av Escocia Nsuku, HR-konsult vid Lassila & Tikanoja, Camilla Weurlander, personaldirektör vid Ikea Oy och Hanna Puura, personaldirektör vid BlueFors Cryogenics Oy.

Att öka öppenheten på den finska arbetsmarknaden är ett av målen för statsrådets gemensamma åtgärdsprogram Talent Boost – Tillväxt genom internationella talanger. Attitydklimat, icke-diskriminering och mångfald i arbetslivet påverkar de internationella talangernas sysselsättning, deras vilja att stanna i Finland och deras upplevelse av hur attraktivt Finland är.

Ytterligare upplysningar:

Jami N. Arvola, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 050 447 1255
Anna Bruun, konsultativ tjänsteman, tfn 029 504 8254

Tillbaka till toppen